Dupa consultari la nivelul Comisiei europene, al conduceri OSCE si al NATO, presedintele Moldovei, Vladimir Voronin, a sosit ieri la Moscova, pentru a analiza cu Vladimir Putin perspectivele reglementarii conflictului transnistrean, scrie Nezavisimaia gazeta. Intrevederea ar urma, potrivit biroului de presa al presedintiei de la Chisinau, sa aiba loc in cursul zilei de marti.

Sosit luni, Voronin a fost primit de Patriarhul Moscovei si Intregii Rusii, Aleksei al II-lea. „Dam o inalta apreciere sprijinului pe cre presedintele Voronin o acorda Bisericii ortodoxe in Moldova”, a spus Patriarhul rus dupa ce presedintele moldovean a fost distins cu premiul Fondului international pentru unitatea poporarelor ortodoxe „Pentru merite exceptionale in consolidarea unitatii popoarelor ortodoxe”.

Ceremonia, noteaza cotidianul Vremia novostei, s-a desfasurat in Catedrala lui Isus Mantuitorul. Momentul ales pentru vizita lui Voronin nu este deloc intamplator: comunitatea mondila este la un pas de a lua o decizie privind Kosovo, numerosi experti afirmand ca acest lucru se va produce imediat dupa alegerile prezidentiale din Serbia. Publicatia comenteaza ca nu este greu de anticipat care va fi, in republicile nerecunoscute de pe teritoriul CSI, cu precadere in Transnistria, reactia la recunoasterea independei regiunii.

Dincolo de Nistru, problema lucrurile se vad cam asa: daca in Kosovo se poate, de ce nu si la noi? Tiraspol mizeaza pe pozitia Rusie, confirmata odata in plus de Putin: Mosova refuza sa recunoasca independenta Kosovo, pe care o priveste ca pe un precedent. In orice caz, Chisinaul se afla intr-o situatie deloc de indiviat, mai ales ca pe linia negocierilor cu Tiraspol, probleme sunt destule.

Zaharelul lui Voronin

Dialogul bilateral dintre cele doua maluri ale Nistrului, este inghetat, a confirmat Vasile Sova, care raspunde de vectorul transnistrean al politicii moldovenesti. Reluarea lui este franata nu doar de diferentele de opinie dintre parti privind casa unica moldoveneasca, dar si de pozitia Bucurestiului, care in ultimii timp vorbeste tot mai des despre necesitatea aderarii Moldovei la Romania in cadrul UE. In privinta convorbirilor cu Putin, Voronin s-a consultat inainte cu Bruxelles, unde a primit sprijin ferm pentru initiativele sale de reglementare a conflictului, inclusiv de ordin financiar. Potrivit lui Sova, masurile preconizate de Voronin, nu putine la numar, sunt menite toate sa conduca la consolidarea increderii ntre parti.

Una din initiative poate fi extrem de atragatoare pentru agentii economici transnistreni, ele referindu-se la conditiile preferentiale stabilite de UE in relatiile sale comerciale cu Moldova. Ministerul moldovean sustine ca pachetul de facilitati intra in vigoare la primavara si vizeaza 12.000 de produse, inclusiv vin, produse alimentare si industriale. Multe vor avea dreptul de a patrunde pe piata UE fara taxe vamale sau foarte mici. UE isi deschide piata doar daca produsele moldovenesti vor corespunde standardelor europene de calitate.

Asta este o adevarata provocre pentru intreprinzatorii transnistreni, a caror productie se bucura de mare cerere in Occident. Perrmisiunea de a folosi facilitatile acordate moldovenilor este doar una din „bomboanele” presedintelui Voronin, propuse pentru masa tratativelor.

Prezenta armatei ruse

Expertii considera ca la intrevederea cu Putin, initiativele lui Voronin vor ocupa un loc secundar. Pentru Voronin esential este sa se inteleaga cu Moscova in privind nerecunaosterii oficiale a Transnistriei dupa ce independenta Kosovo va primi consfintire din patea Occidentului. Ce poate primi in schimb Kremlinul pentru o pozitie neutra? Surse din parlamentul Moldovei afirma ca unul din compromisuri poate fi acordul Chisinaului pentru prelungirea mandatului trupelor rusesti de mentinere a pacii din Transnistria.

Dupa cum relateaza ziarul Kommersant, Rusia, in calitate de mediator al procesului de reglementare a crizei de pe Nistru, nu renunta la angajamentul asumat de a contribui la refacerea teritoriala a integritatii teritoriale a Moldovei. Mai mult, dincolo de zidurile Kremlinului este conceput un document sub denumirea neutra „Plan de reglementare politica a conflictului din Transnistria”. Textul nu propune un model unitar al Moldovei unite, cum ar dori Chisinaul, dar nici nu mai insista pe ideea confederatiei, preferata de Tiraspol.

Moscova propune partilor o structura federativa, fiind chiar dispusa sa convinga autoritatile transnistrene de viabilitatea acestui scenariu. Desi acest lucru poate fi realizat doar in cazul in care Chisinaul va indeplini o serie de conditii principiale. Cea mai importanta fiind confirmarea de catre Moldova a statutului ei de neutralitate, nu doar in textul Constitutiei, dar si print-un act normativ international, care sa fie semnat, pe langa Rusia, de SUA si UE. Astfel, scrie Kommersant, partea rusa spera sa indeparteze pentru mult timp Chisinaul de Occident, dar in primul rand de orice eventuale alunecari spre NATO. Un moment deosebit de important, avand in vedere ca atat Georgia, cat si Ucraina si Azerbaidjan, aliatii Moldovei din GUAM, si-au declarat fara echivoc orientarea lor euroatlantica.

A doua conditie ridicata de Moscova – mentinera prezentei militare a Moldovei pe malul drept al Nistrului, iar cea de a treia – garantarea imunitatii activelor transnitrene, privatizate de oameni de afaceri rusi.