Politia germana a ordonat sambata dispersarea manifestatiei kurzilor organizate la Koln impotriva ofensivei turce in Siria, din cauza prezentei in cortegiu a unor simboluri ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos in afara legii de Turcia si aliatii sai occidentali, relateza Agerpres.

Kurzi si steaguri PKKFoto: Flickr/ Montecruz Foto

Manifestatia, la care participau peste 14.000 de persoane, a fost oprita si dispersata dupa ce "mai multi participanti au aratat drapele cu efigia" liderului istoric al PKK, Abdullah Ocalan, drapele si alte simboluri ale organizatiei, a declarat un purtator de cuvant al politiei pentru AFP.

Doua persoane au fost arestate, a mai precizat acesta.

Protestul a fost organizat la apelul unei organizatii kurde considerate de serviciul de informatii interne al Germaniei ca apropiata de PKK, Nav-Dem.

Unii manifestanti au agitat pancarte pe care statea scris "Libertate pentru Kurdistan!" sau "Rusine tie, Europa!".

Turcia a lansat o ofensiva in enclava Afrin, in nord-vestul Siriei, impotriva Unitatilor de Protectie a Poporului (YPG), o militie kurda considerata terorista de Ankara, dar sprijinita de Washington in cadrul coalitiei impotriva organizatiei Stat Islamic.

Berlinul se teme de o importare a conflictului turco-kurd pe teritoriul sau, unde traiesc circa un milion de kurzi si 3 milioane de cetateni de origine turca.

Pentru a tine sub control manifestatia de la Koln au fost mobilizati 2.000 de politisti.

Seful diplomatiei germane, Sigmar Gabriel, a facut apel, saptamana aceasta, la regimul de la Ankara sa opreasca ofensiva militara, si a anuntat inghetarea unei livrari vizand modernizarea tancurilor de fabricatie germana Leopard, folosite de Turcia in nordul Siriei.