Presedintele in exercitiu al Cehiei, Milos Zeman, a castigat un nou mandat de sef al statului in urma alegerilor prezidentiale, arata calculele anuntare de presa ceha, citata de AFP si Reuters.

Milos ZemanFoto: Agerpres

Dupa numararea voturilor din aproape 95% din sectii, rezultatele arata ca Zeman conduce in cel de-al doilea tur de scrutin cu 52,16% din sufragii, fata de 47,83% pentru contracandidatul sau Jiri Drahos.

In cel de-al doilea tur al prezidentialelor, desfasurat vineri si sambata, s-au confruntat actualul presedinte ceh, pro-rusul Milos Zeman (73 de ani), cunoscut de asemenea pentru opiniile sale pro-chineze si anti-musulmane, si pro-europeanul Jiri Drahos (68 de ani), fost presedinte al Academiei cehe de Stiinte.

UPDATE: Contracandidatul Jiri Drahos si-a recunoscut infrangerea. "Vreau sa il felicit pe castigatorul alegerilor - Milos Zeman", a afirmat el in fata sustinatorilor sai, potrivit Reuters.

Intre Milos Zeman, veteran politic pro-rus si anti-migratie, si omul de stiinta Jiri Drahos, centrist pro-european si fara experienta politica, cehii au avut de ales intre "doi candidati complet diferiti, care reprezinta doua parti ale unei societati destul de divizate, si asta doar de catre personalitatea actualului presedinte", a rezumat analistul Tomas Lebeda.

Miza acestui scrutin, in care primirea migrantilor s-a aflat in centrul dezbaterilor, este esentiala si pentru guvernul minoritar al miliardarului Andrej Babis, desemnat premier in decembrie, dar care nu a reusit sa stranga voturile necesare in camera inferioara a parlamentului.

Acesta si-a prezentat miercuri demisia formala, urmand sa asigure interimatul pana la numirea unui nou guvern.

Zeman, foarte favorabil lui Babis, a carui miscare politica populista ANO dispune de 78 dintre cele 200 de fotolii ale camerei inferioare, i-a promis deja ca il va insarcina sa formeze din nou guvernul, inainte de a-i expira mandatul prezidential, in 8 martie. Si aceasta cu toate ca miliardarul este cercetat de procuratura pentru frauda cu fonduri europene.

Drahos a subliniat insa ca nu va desemna un premier anchetat penal.

Zeman a castigat primul tur, cu 38,56% din voturi, in fata lui Drahos, cu 26,60%.

Intr-o tara foarte retincenta fata de migranti, presedintele il ataca cu vehementa pe adversarul sau, pe care il acuza ca vrea sa deschida granitele tarii.

"Stop imigrantilor si lui Drahos. Aceasta tara e a noastra! Votati Zeman!", scrie pe afisele imense amplasate in intreaga tara.

Drahos a replicat ca si el se opune dorintei UE de a impune statelor membre cote de repartizare a migrantilor.

In iunie 2017, acesta afirmase insa ca "primirea a circa 2.600 de refugiati sau migranti, controlati din punct de vedere securitar, nu ar trebui sa puna nicio problema".