Seful diplomatiei turce a cerut sambata Statelor Unite sa isi retraga "imediat" fortele militare desfasurate la Manbij, oras din nordul Siriei controlat de o militie kurda impotriva careia Ankara a lansat o ofensiva, scrie AFP.

Manbij, SiriaFoto: Wikipedia

"Trebuie sa se retraga imediat din Manbij", a declarat Mevlut Cavusoglu, in conditiile in care presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenintat vineri ca va extinde si in acest oras ofensiva pe care Ankara o desfasoara in prezent in nord-vestul Siriei impotriva militiei kurde YPG.

Divergentele dintre SUA si Turcia in privinta acestei ofensive a armatei turce in Siria impotriva unei militii kurde sustinute de americani s-au evidentiat saptamana aceasta la lumina zilei, cele doua parti oferind versiuni diferite dupa o discutie intre presedintii turc si american.

De la inceputul ofensivei, in 20 ianuarie, Washingtonul s-a ferit sa condamne Ankara, multumindu-se sa faca apel la retinere. Dar convorbirea telefonica de miercuri seara intre presedintii Donald Trump si Recep Tayyip Erdogan a marcat inasprirea tonului.

Potrivit versiunii Casei Albe, Trump a "indemnat Turcia sa isi reduca si limiteze actiunile militare" si a cerut omologului sau sa evite "orice actiune care risca sa provoace o ciocnire intre fortele turcesti si cele americane".

Trump a insistat de asemenea, tot potrivit Casei Albe, asupra faptului ca "cele doua tari trebuie sa isi concentreze eforturile (...) asupra infrangerii ISIS".

Dar Ankara a oferit o versiune total diferita, afirmand ca cea americana nu reflecta realitatea convorbirii.

"Presedintele Trump nu a exprimat ingrijorari (legate de) o escaladare a violentei", dar a evocat "necesitatea limitarii ca durata a operatiunii turcesti", potrivit surselor oficiale turcesti.

Aceasta disputa publica reflecta prapastia care separa cele doua tari in ceea ce priveste Unitatile de protectie a poporului (YPG), militia kurda vizata de ofensiva turca.

YPG sunt considerate de Turcia unitati "teroriste", astfel incat Ankara vrea sa le alunge din toate teritoriile pe care le controleaza in nordul Siriei, de-a lungul granitei cu Turcia.

YPG au profitat de alianta cu Washingtonul pentru a-si extinde controlul pe vaste teritorii in nordul Siriei, de unde a alungat jihadistii.

Ankara se sprijina in ofensiva sa pe mai multe grupari rebele siriene, provenite in cea mai mare parte din miscarea islamista, care acuza militiile kurde ca incearca sa divizeze Siria, stabilind propria lor entitate in nordul tarii.

Turcia a declansat aceasta operatiune dupa ce coalitia internationala condusa de SUA a anuntat crearea unei forte frontaliere de 30.000 de oameni in nordul Siriei, bazata in special pe combatantii YPG.