Premierul irlandez Leo Varadkar a declarat, sambata, ca va face campanie pentru liberalizarea legilor privind avortul, inaintea referendumului care va avea loc in republica in lunile urmatoare, si a adaugat ca viziunea lui asupra problemei a evoluat. In Republica Irlanda, predominant catolica, avortul a fost complet interzis pana in anul 2013.

Guvernul irlandez planuieste sa organizeze un referendum pana in luna mai, pentru a relaxa unele dintre cele mai restrictive legi din lume privind avortul, scrie News.ro.

Partidul lui, Fine Gael, a fost de acord sa permita membrilor sa se pozitioneze si sa faca lobby de oricare dintre partile dezbaterii.

Leo Varadkar, care are studii medicale, a declarat in 2014 ca este pro-viata. El a spus ca regulile din Irlanda, unde intreruperile de sarcina sunt posibile doar in cazul in care viata mamei este pusa in pericol, sunt prea stricte: "Cred ca legile din Irlanda privind avortul sunt prea restrictive si este nevoie de liberalizarea lor", a spus el intr-un interviu acordat BBC. El a anuntat ca va face o campanie in acest sens.

Intrebat despre pozitia sa initiala, Varadkar a spus ca viziunea lui a evoluat in ultimii ani. "Cred ca ideile pro-viata si pro-alegere pot fi intelese gresit... Cred ca si cei care sunt in favoarea avortului, in anumite situatii, sunt pro-viata."

Textul referendumului nu a fost inca stabilit. Intr-un sondaj de opinie publicat vineri, majoritatea irlandezilor cu drept de vot au raspuns ca ar sustine propunerea ca avortul sa poata fi realizat in primele 12 saptamani de sarcina.