Italia se confrunta cu o noua criza politica, dupa ce coalitia de guvernamant a pierdut majoritatea in Senat, in urma retragerii de la conducere a partidului fostului ministru de Justitiei, transmite BBC. Premierul italian Romano Prodi a fost chemat in fata deputatilor pentru a prezenta viziunea sa privind iesirea din aceasta situatie, seful cabinetului de la Roma solicitand votul de incredere al legislativului italian.

Coalitia condusa Romano Prodi a pierdut luni majoritatea in Camera superioara a Parlamentului prin retragerea partidului UDEUR, al fostului ministru de justitie, Clemente Mastella. UDEUR are trei mandate in Senat si a ajutat coalitia lui Prodi sa-si asigure majoritatea in Parlament in 2006.

Joi, Prodi va trebui mai intai sa faca fata unui vot in Camera Deputatilor (Camera inferioara), unde alianta sa de centru-stanga dispune de o majoritate atat de ampla incat retragerea partidului centrist nu va avea consecinte.

In schimb, trei senatori ai UDEUR risca sa faca diferenta in Senat, unde majoritatea lui Prodi nu era decat de un vot inainte de retragerea micii formatiuni politice.

Romano Prodi poate insa conta pe voturile a sapte senatori pe viata care sunt independenti.

Ministrul de justitie, Clemente Mastella a demisionat la sfarsitul saptamanii trecute pentru ca sotia sa a fost anchetata în urma unor acuzatii de coruptie.

Initial, Mastella anuntase ca partidul sau nu va parasi coalitia guvernamentala, insa luni a declarat, la o conferinta de presa, ca este in favoarea organizarii de alegeri anticipate.