"Prea multe lacune in management si in controale". Cu aceasta motivatie, Uniunea Europeana a respins un apel prezentat de Italia si a confirmat taierea celor 380 de milioane de euro din fonduri UE destinate Siciliei.

Programul Operational pentru Regiunea Sicilia (POR Sicilia), aprobat in 2000 de catre Bruxelles, prevede sustinerea interventiilor structurale in regiunile interesate de obiectivul 1, cu o participare de 1,209 miliarde si 846,5 de milioane de euro din fonduri structurale. Deja in 2005, Europa a descoperit grave deficiente de control si nereguli in diverse operatiuni, unele dintre care au fost verificate de catre Oficiul European Antifrauda (OLAF), potrivit Rador care citeaza Il Giornale.

Printre acuzatiile aduse Italiei se numara: proiecte depuse dupa expirarea termenului limita, cheltuielile de personal care nu coincideau cu perioada de timp destinata proiectelor, consultante externe acordate persoanelor lipsite de competentele necesare, insuficienta documentelor privind justificarea cheltuielilor, incalcarea procedurilor de achizitii si de selectare a expertilor si furnizorilor.

Dupa decizia Bruxellesului de a reduce finantarea, Italia a prezentat recurs pentru a cerere anularea hotararii. Joi, Europa si-a reafirmat decizia, sustinand ca Italia nu a demonstrat ca decizia Comisiei a fost una gresita.