Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a declarat miercuri ca un acord cu UE privind perioada de tranzitie dupa Brexit ar putea fi incheiat "pana la sfarsitul lunii martie". "Ma astept sa se intample acest lucru pana la sfarsitul lunii martie", a declarat el in timpul unei audieri in fata deputatilor comisiei cu privire la retragerea tarii sale din UE, potrivit Rador care citeaza Le Vif.

Aceasta perioada de tranzitie va incepe la data oficiala a Brexitului, programat pentru 29 martie 2019, si va dura aproximativ doi ani pentru a-i permite Regatului Unit sa se adapteze noilor reglementari si noii sale relatii cu cele 27 de state membre. In timpul acestei tranzitii, "vom reproduce intr-o foarte mare masura regulile pietei unice si uniunea vamala", a precizat el, "din punctul de vedere al companiilor, totul va arata la fel". Marea Britanie va continua, de asemenea, sa recunoasca competenta Curtii Europene de Justitie si va participa la bugetul UE, a reamintit el. Aceasta abordare a fost criticata de unii politicieni conservatori. "Timp doi ani, vom fi un stat vasal" al UE, a replicat un deputat pro-Brexit, Jacob Rees-Mogg.

Dar ministrul pentru Brexit a subliniat ca aceasta perioada ar trebui sa-i permita Regatului Unit sa inceapa negocieri cu tari terte pentru a incheia acorduri comerciale, pe care nu le poate lua in considerare atata timp cat este membru al UE.

De asemenea, David Davis a precizat ca natura relatiei viitoare dintre Marea Britanie si Cei 27 ar trebui "decisa la inceputul tranzitiei si nu la final". "Ar fi inutil sa incepem o tranzitie fara a-i cunoaste rezultatul", a remarcat el. In cele din urma, el a incercat sa-i linisteasca pe cetatenii europeni stabiliti in Marea Britanie, care vor fi supusi unui tratament special indiferent de rezultatul negocierilor cu Bruxelles-ul. "Intr-un fel sau altul, vom gasi o solutie pentru aceasta chestiune. Tuturor celor care sunt ingrijorati pe aceasta tema le spun 'nu va faceti griji' ", a declarat el, spunand ca este vorba despre o "chestiune de morala".

El a subliniat ca negociatorii britanici s-au intalnit cu omologii lor europeni la Bruxelles in ultimele saptamani pentru a se pregati pentru negocierile asupra acordului final pentru Brexit, negocieri care urmeaza sa fie reluate oficial in martie. Miercuri, ambasadorii celorlalte 27 de tari din UE au aprobat directivele de negociere pentru perioada de tranzitie, deschizand calea pentru lansarea lor.

"Ambasadorii UE tocmai au aprobat un mandat clar pentru perioada de tranzitie dupa #Brexit", a postat pe Twitter Peter Ptassek, coordonatorul Brexit al guvernului german.