Merkel impotriva lui Trump: Protectionismul nu ne va duce nicaieri
Acum, s-a inteles de la inceput ca cei doi mari sefi de stat nu se iubeau. Doua povesti de viata, doua viziuni si doua caractere mult prea diferite: ea este un politician, fiica unui pastor protestant, el, un om de afaceri lipsit de scrupule. Iar in plus, circumstantele actuale, cand Merkel cauta o noua legitimitare in patrie unde de-abia in primavara va redeveni un cancelar cu puteri depline, cu sprijinul decisiv al social-democratilor SPD, nu fac altceva decat sa-i distanteze si mai mult pe cei doi.
In timp ce Merkel urca, Paolo Gentiloni cobora, iar la 17.30 era asteptat Emmanuel Macron. Fondatorul forumului, Klaus Schwab, tinuse mult sa reuseasca sa organizeze o dezbatere intre cei trei. Merkel l-a imbratisat pe Gentiloni in fata fotografilor ca si Am inteles deja din timpul Imperiului Roman si a Marelui Zid ca nu este suficient sa ne izolam''.
Asa cum s-a intamplat de multe ori in cele mai sumbre luni ale crizei din zona euro din 2011, Merkel a citat "lectiile uitate ale istoriei" si "Somnambulii" lui Christopher Clark, cartea care descrie felul in care Europa a alunecat aproape fara sa-si dea seama in primul razboi mondial. ''Trebuie sa ne asumam responsabilitati mai mari si sa ne luam destinul in mainile noastre". Angela Merkel s-a plans de faptul ca Europa s-a demonstrat a fi mult prea ezitanta in ceea ce opriveste ISIS, crizele din Africa si razboiul din Siria.
Discursul lui Merkel este atat de progresist, incat pare aproape suspect: "Populismul de dreapta este otrava pentru Europa". Cancelarul spune ca trebuie sa se mearga mai departe cu integrarea europeana, cu uniunea bancara si cu o aparare comuna. Toate aceste proiecte fiind ''incurajate de alegerea lui Macron, care a dat un nou impuls Uniunii''.
In finalul discursului, Merkel a cerut crearea unei "piete unice digitale" care reprezinta in primul rand o problema de siguranta pentru europeni: ''Suntem supusi unei presiuni puternice, cele mai mari companii din SUA au acces la datele noastre''. Iar astazi, ''datele sunt materiile prime ale secolului XXI'. Cine le detine?", a intrebat Cancelarul german. Chiar asa: cine le detine?

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Deci sunt 28 (in curand 27) de interese care trebuie sa ajunga la un punct comun. Cam greu tinand cont de structura tarilor participante.
In legatura cu articolul - fiecare om de stat din cei doi urmareste interesele propriei tari. Si in ceea ce o priveste pe d-na Merkel. Germania exporta deci nu are nevoie de protectionism. SUA importa deci doreste sa limiteze acele importuri.
Oricum nu tin partea nimanui si stiu ca daca situatia ar fi stat invers si acei oameni politici ar fi avut opinii taman invers.
Ceea ce ma mira este faptul ca romanii sunt asa de in favoarea globalizarii - o tara care nu mai produce nimic si trebuie sa vina firme straine in Romania si sa se foloseasca de mana de lucru ieftina ca sa mai exporte si Romania cate ceva.
In Romania au reusit baietii de la servicii sa puna totul pe butuci cu un elan "muncitoresc" de invidiat.