Sa tratam Franta, Europa si lumea, aceasta este reteta pe care doctorul Macron a propus-o miercuri in interventia sa la forumul de la Davos. Ca subiect principal "inaintea venirii, vineri, a lui Donald Trump, el a promovat o Franta cuceritoare, "revenita" intr-o viitoare "Europa puternica" si a pledat pentru un nou "contract mondial" in confruntarea cu egoismele mondiale, potrivit La Tribune, citata de Rador.

emmanuel macronFoto: YouTube

Un discurs de o ora in sedinta de plen in fata unei sali pline si cucerite usor, alternand franceza, engleza, franceza, engleza pentru a se adresa intregului public de la aceasta tribuna exceptionala pentru un sef de stat, forumul economic de la Davos. Un obisnuit al locului, dar pentru prima data in pozitia de "sef" al casei Franta, Emmanuel Macron a fost primit ca un rock star si un putin ca unul din putinii care dispun de leadershipul ce ii poate da greutate in fata presedintelui american, care va vorbi vineri dupa amiaza.

Salvatorul lumii libere

Presedintele francez si-a inceput discursul cu o remarca despre zapada cazuta abundent la Davos in acest an, ca o aluzie la realitatea schimbarii climatice: "n-ati invitat niciun climato-sceptic la aceasta tribuna?", i-a spus el ironic lui Klaus Schwab, fondatorul World Economic Forumm care l-a primit prezentandu-l aproape ca pe salvatorul lumii libere, a lumii de la Davos in orice caz, care apara globalizarea si liberul schimb. "Sunteti simbolul politicii de care avem nevoie ca sa ne orientam in noua lume": este o declartie de dragoste pe care i-a facut-o Klaus Schwab, in fata unei asistente de lideri avandu-l in primul rand pe regele Spaniei, dar si o importanta delegatie franceza, de la Christine Lagarde, directoarea FMI, la Isabelle Kocher, directoarea generala a Engie, trecand prin Patrick Pouyanne (Total), Maurice Levy (Publicis), Bernard Charles (Dassault Systemes) sau fostul sau mentor Jacques Attali.

"France is back"

Invitat sa-si propuna viziunea si solutiile pentru "o lume fracturata", tema generala a acestei a 48-a editii a forumului, Emmanuel Macron a fost clar asupra intentiilor sale: "Am venit sa lansez un apel la actiune", a afirmat presedintele francez intr-un discurs articulat in trei parti, Franta, Europa, lumea. Emmanuel Macron a inceput prin a-si apara actiunea interna. La doua zile dupa ce a primit 140 de CEO ai multinationalelor la Versailles la summitul "choose France" in cursul caruia au fost anuntate investitii straine de 3,5 miliarde de euro, a vrut sa incheie aceasta secventa atractiva explicand reformele pe care le-a inceput de la venirea sa. Un serviciu post-vanzare destinat sa apere o Franta cuceritoare ("France is back"), chiar daca mai e un drum lung de parcurs.

Cei cinci piloni ai politicii pe care o duce sunt, in ordine: capitalul uman si inovarea; investitiile si capitalul; flexibilitatea pietei muncii si reformele din sectoarele cheie care sunt energia, locuintele si transporturile; sa faca din Franta o tara model a luptei impotriva schimbarilor climatice; si in sfarsit, preferatul lui, transformarea "culturala" a tarii. Lupta impotriva birocratiei, simplificari, stabilitate fiscala pentru cinci ani si mai ales dreptul de a gresi: "imaginea tarii este aceea ca este interzis sa esuezi si in acelasi timp interzis sa reusesti" si asta vrea el sa schimbe, caci "Franta este o natiune de intreprinzatori", a dat el asigurari.

O Europa putere

Dincolo de aceasta operatiune de seductie, unde a vorbit in engleza, Emmanuel Macron si-a argumentat afirmatiile referitoare la necesitatea de a reforma Europa. Dincolo de calendarul pentru 2018 cu cele patru dosare in curs (Europa energiei, a apararii, a digitalului si a imigratiei), Emmanuel Macron vrqa sa fie definita o "strategie pe zece ani". Si a fost foarte direct: ar fi "naiv sa credem ca putem face asta in 27". Astfel, "cei care nu vor sa avanseze nu trebuie sa-i blocheze pe cei care sunt ambitiosi" pentru a defini o asemenea strategie. Proximitatea acordului pentru o mare coalitie incheiat intre Angela Merkel si SPD i-a dat aripi presedintelui francez, care spera sa poata avansa de acum impreuna cu Germania, chiar daca nu trebuie sa ne facem iluzii in legatura cu capacitatea vecinilor nostri de a merge foarte departe: Angela Merkel, care a vorbit putin mai devreme despre intarirea zonei euro, a repetat ca nu va exista o punere in comun a riscurilor sau a datoriilor si ca daca s-ar putea avansa in privinta Uniunii bancare sau a celei a pietelor de capital, viziunea ei este mult mai prudenta decat cea a "Europei putere", mai romantica, sustinuta de presedintele francez.

Revolta fata de pasagerii clandestini" ai globalizarii

In sfarsit, intr-o a treia parte, cea mai lunga, rostita, curios, in franceza, ca si cand seful statului voia in acel moment sa se adreseze mai curand francezilor, Emmanuel Macron a facut o lunga pledoarie impotriva cresterii nationalismului si pentru mentinerea unei lumi deschise, dar cu afirmatii mai critice si fata de ce reprezinta Davosul. El a cerut un "nou contract mondial" pentru a corecta o globalizare "care trage in jos" si in care unele tari "au strategii necooperante". Altfel, a avertizat el, daca nu convingem populatiile ca globalizarea nu se face impotriva lor, "peste 5, 10 sau 15 ani nationalistii vor castiga".

Politica "binelui comun"

Subinteles, fara a-l cita, el a denuntat politica lui Donald Trump de scadere a impozitelor companiilor, dar si tendinta spre dumping care permite ramanerea tarilor intr-o logica a concurentei fara limite, ceea ce se face in detrimentul a ceea ce el a numit "binele comun" reprezentat de "democratie, coeziune sociala, sanatate, mediu si dezvoltare durabila". Or, "dusmanii binelui comun sunt intotdeauna cei care au o strategie de pasager clandestin", fie ca sunt statele care duc o politica ne-cooperanta agresiva (Statele Unite tocmai au luat noi masuri protectioniste impotriva panourilor solare chnezesti) fie sectorul privat caruia Emmanuel Macron nu a ezitat, in aceasta situatie, sa-i reaminteasca propriile raspunderi.

El a definit "trei indatoriri" pentru anii urmatori: datoria de a investi, datoria de a imparti si datoria de a proteja.

A investi in pregatire si educatie, mai ales in tarile sarace, "educatia fetelor fara de care nu va exista egalitate intre barbati si femei". "Solutia este de partea femeilor", a lansat presedintele care a facut din desfiintarea diferentei salariale de gen in Franta o prioritate a mandatului sau. El a insistat indelung pe urgenta formarii pentru a pregati muncitorii si viitoarele generatii pentru schimbarile majore cu noile tehnologii, printre care inteligenta artificiala (unul din obiectele temerilor evocate in acest an la Davos). Daca nu facem nimic, daca nu ne gandim la aceasta lume tehnologica noua intr-un cadru de reglementare multilateral, "Schumpeter va semana foarte repede cu Darwin", a spus el. "Si sa traiesti intr-o lume in totalitate darwiniana nu e bine". El pledeaza deci pentru ca regulile comune sa fie elaborate pornind de la principii la viitorul G20 din Argentina.

Noi reglementari necesare

A imparti ulterior valoarea creata, caci in capitalismul contemporan, financiar si tehnologic, aceasta impartire nu este justa si mareste inegalitatile intre "super starurile" din finante si tehnologie (prezenti in numar foarte mare la Davos, nu neaparat in sala in care vorbea Emmanuel Macron!) si ceilalti 99%. "Companiile care dureaza au o strategie de impartire a valorii", a spus el indemnandu-i sa generalizeze RSM (Responsabilitatea Sociala si de Mediu). El a criticat strategiile de optimizare fiscala ale multinationalelor si a facut apel la Statele Unite si la China sa se alature tratatului BEPS propus de OCDE. Si a criticat atitudinea multinationalelor din domeniul digital precum GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon - n. trad.), care lasa sa iasa lucrurile taxabile in afara frontierelor nationale.

"Eu ii primesc bucuros in Franta" (Facebook si Google au anuntat investitii in IA luni la Versailles), dar prezenta unor asemenea distorsiuni fiscale falsifica functionarea concurentei si impiedica startup-uriule franceze sa creasca, a spus el. "Trebuie sa punem capat impreuna acestui sistem nedrept. Daca credeti in ce spuneti sau auziti la Davos, trebuie sa schimbam asta". Caci "marii actori ai digitalului vor provoca rupturi care vor distruge milioane de locuri de munca. Noi, guvernele, va trebui sa reformam masiv oamenii. Daca companiile nu contribuie prin impozitele lor la finantarea acestor investitii, ce sa spui claselor mijlocii ale tarilor noastre". In ce priveste reglementarea financiara, Emmanuel Macron a cerut de asemenea FMI si institutiilor de supraveghere prudentiala sa-si largeasca supravegherea asupra unor zone intregi care scapa oricarui control, ca bitcoinul a carui volatilitate ii ingrijoreaza pe reglementatori sau ca finantele din umbra, care prospera in afara reglementarilor.

A fi transparenti pe incoerentele noastre

In sfarsit, al treilea aspect este protectia impotriva schimbarii climatice si a noilor amenintari geopolitice, in special terorismul. Privind clima, Emmanuel Macron a facut apel la Europa sa decida in sfarsit un pret plafon pentru CO2, pentru a concretiza angajamentele luate in acordul de la Paris si pentru dezvoltarea finantelor verzi. "Esenta noului contract social este ca el trebuie sa-i implice pe toti actorii, sa lupte contra strategiilor de pasageri clandestini si sa fie coerent fata de obiectivul de aparare a binelui comun. Acest lucru nu se va face de pe o zi pe alta, dar cel putin trebuie sa fim transparenti in ce priveste incoerentele noastre". Iata deci programul si viziunea presedintelui francez pentru a trata fracturile globalizarii. Evident, ele sunt absolut opuse discursului "America First" pe care il va justifica vineri Donald Trump. Inaintea acestui moment forte de la Davos 2018, cativa oficiali americani au luat-o inainte desfasurand, precum secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, o argumentatie cel putin caricaturala a ceea ce Macron a numit strategia pasagerului clandestin, ne-cooperant: "ce e bun pentru America este (sigur) bun pentru toata lumea, stiind ca America este unul din principalii actori ai comertului mondial".

Si cel mai rau este ca pe termen scurt este fara indoiala convingerea majoritatii multinationalelor prezente la Davos. Acelasi Mnuchin a declarat in aceeasi zi la Davos "ca un dolar mai slab este bun pentru Statele Unite", rupand-o cu traditia marilor trerzorieri americani care au vorbit intotdeauna de "dolarul puternic", confirmand ca strategia "ne-cooperanta" a administratiei Trump este de a "devaloriza" bancnota verde care a continuat ieri sa scada fata de majoritatea monedelor. Ati spus "ne-cooperant"? Vizibil, discursul de echilibrist al presedintelui francez are putine sanse sa fie auzit de Donald Trump. Asta nu l-a impiedicat sa-l invite pe "prietenul" lui Macron intr-o vizita de stat in Statele Unite, care va fi prima a unui lider strain de la alegerile americane.

un material La Tribune (preluare Rador)