Papa Francisc s-a pronuntat, miercuri, in favoarea unui "jurnalism al pacii'', pentru a contracara raspandirea stirilor false, pe care le-a calificat drept o amenintare majora pentru societate, scrie Agerpres, citand DPA. "Stirile false sunt un semn al unor atitudini de intoleranta si hipersensibilitate si duc doar la raspandirea arogantei si a urii. Acesta este rezultatul final al neadevarului", a afirmat Papa Francisc, intr-un mesaj transmis miercuri.

Papa FranciscFoto: Captura Youtube.com

"As vrea, asadar, sa invit pe toata lumea sa promoveze un jurnalism al pacii", insemnand "un jurnalism care este onest si care se opune neadevarurilor, sloganurilor retorice si titlurilor senzationale ", a adaugat el.

Jurnalismul ar trebui sa fie "mai putin concentrat pe ''breaking news'' (stiri de ultima ora) si mai mult pe explorarea cauzelor care stau la baza conflictelor" si "angajat pe evidentierea alternativelor la escaladarea certurilor si a violetelor verbale'', este de parere Papa Francisc, subliniind insa ca nu are in vedere un fel de ''jurnalism siropos care refuza sa recunoasca existenta unor probleme grave sau isi asuma tonalitati servile''.

In ceea ce priveste denuntarea stirilor false, Papa a citat si din "Fratii Karamazov"de Fiodor Dostoievski, unul dintre autorii sai preferati: "Cel care se minte pe sine si-si pleaca urechea la propriile minciuni ajunge sa nu mai deosebeasca adevarul nici in el, nici in jurul lui si sa nu mai aiba respect nici pentru sine, nici pentru ceilalti''.