Afland ca politia a planificat o operatiune de arestare a migrantilor fara acte, peste 2.000 de persoane au format un lant uman intre Gara de Nord din Bruxelles si parcul Maximilien, aflat in apropiere, unde migrantii isi gasesc adapost de obicei, potrivit Rador care citeaza Courrier International.

De mai multe luni, o retea de cetateni s-a organizat in jurul acestui parc pentru a ajuta si a gasi locuinte pentru migrantii care isi gasesc aici un refugiu. Pentru multi dintre acestia, Belgia nu este altceva decat o etapa inainte de a ajunge in nordul Europei. Prin urmare, ei nu intentioneaza sa ceara azil in aceasta tara.

La randul sau, guvernul - si, in special, secretarul de Stat pentru Azil si Migratie - doreste sa evite formarea unui "al doilea Calais", fapt care l-a determinat sa inmulteasca raidurile politiei si sa incheie un acord foarte controversat cu regimul de la Khartoum pentru repatrierea migrantilor sudanezi. De asemenea, in acest context, ministrul de Interne Jan Jambon a decis sa organizeze "operatiuni saptamanale de politie pentru arestarea persoanelor fara acte", dupa cum informeaza ziarul "De Morgen".

"Prima descindere a politiei a fost o lovitura de sabie in apa", observa ziarul, care explica: "Asociatiile au aflat ca operatiunea urma sa aiba loc duminica seara si au facut totul pentru a gasi un acoperis pentru cat mai multi migranti posibil. [...] Aceasta actiune a fost intarita de o manifestatie: peste 2.000 de demonstranti au format un lant uman de la gara pana la parc si in jurul acestuia". Totusi, "operatiunea politiei a avut loc", remarca VRT, care a vorbit cu cabinetul ministrului de Interne.

"Avand in vedere turbulentele, operatiunea a fost reorganizata. Politia nu si-a efectuat controalele in gara sau in parc, ci pe peroane si in trenuri. Saptesprezece persoane fara acte au fost arestate", a informat postul public VRT.