Un risc neglijat adesea cu privire la Brexit este ca el ar putea provoca o noua criza bancara transatlantica, poate mai rea decat de cea din 2008 si 2009. Criza ar putea fi generata din nou de dereglementarea financiara din SUA si Marea Britanie, iar Brexitul ar putea fi declansatorul ei, potrivit Handelsblatt Global, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Constienti de acest risc, UE27 (statele membre UE fara Marea Britanie) trebuie sa ramana ferma pe pozitii in negocierile pentru Brexit si sa se asigure ca UE va fi cea care va pastra controlul asupra stabilitatii financiare europene.

In prezent, o mare parte din intreaga piata bancara europeana - pe care banci si clienti industriali tranzactioneaza instrumente derivate, schimburi valutare si imprumuturi mari - este localizata la Londra. Bancile de la Londra ale UE27 au acolo active de peste un trilion de euro (1,2 trilioane de dolari).

Ceea ce nu este cu mult mai putin decat au la Londra marile banci internationale britanice. Bancile americane si japoneze au de asemenea o pozitie puternica.

Un comitet european pentru risc sistemic (ESRB) a fost infiintat in 2010 ca un instrument de reglementare macro-prudentiala pentru a asigura stabilitatea pe aceste piete. El poate doar publica recomandari si opinii neangajante. Islanda si Norvegia sunt observatori la ESRB, iar dupa Brexit Marea Britanie va deveni probabil a treia tara observatoare.

Sistemul bancar al UE ar fi, practice, reglementat din afara de catre Marea Britanie

Un raport realizat de ESRB a relevat ca banca britanica HSBC a fost singura banca britanica "relevanta sistemic" cu activitati europene transfrontaliere. Dar activitatile financiare de la Londra au, din perspectiva UE, o dimensiune mult mai mare. Doar ganditi-va la casele de compensare de la Londra. In comertul cu instrumente derivate, circa 90% din tranzactiile exprimate in euro in 2017 au avut loc la Londra.

Dupa luna martie 2019, UE va pierde supravegherea acestor tranzactii. Dupa Brexit, circa 60% din intreaga piata bancara europeana va fi localizata inca la Londra. Unele dintre afaceri vor fi relocate de la Londra pe continent. Insa, din perspectiva stabilitatii, ar fi recomandabil ca mai bine de jumatate din piata UE sa fie localizata in interiorul UE27.

Cu inca atat de multe finante europene localizate la Londra dupa Brexit, sistemul bancar european ar fi reglementat practic de Marea Britanie. Dar Marea Britanie, ca urmare a Brexitului, va avea o crestere economica mai redusa si de aceea va fi puternic tentata spre un nou val de dereglementare bancara. Marea Britanie va urma modelul SUA sub conducerea lui Donald Trump care a inceput deja dereglementarea in 2017. Prin urmare, ca o consecinta a Brexitului, intreaga piata bancara a UE ar putea fi, in practica, reglementata la nivel primar de Marea Britanie care, la randul ei, este foarte probabil sa mai reduca din reguli.

UE nu poate ceda controlul asupra stabilitatii propriilor sale piete financiare

Aceasta ar fi o situatie noua, absurda si de neconceput pentru Europa. Ea ar putea duce de asemenea la o noua criza financiara. Aceasta ar putea afecta legitimitatea zonei euro si conceptul de integrare europeana ca intreg.

Nu exista niciun interes pentru parlamentul sau guvernul britanic sa ia in considerare interesele stabilitatii pietei financiare a UE. De aceea UE27 trebuie sa negocieze avand in minte propriile sale interese. Pana acum, nici UE si nici statele membre, nici macar BCE nu au incercat sa puna in discutie aceste implicatii.

UE27 ar trebui sa asigure urmatoarele: casele de compensare importante, care se ocupa de tranzactii exprimate in euro, ar trebui supuse supravegherii de catre BCE. (Asa cum nici Marea Britanie nu ar accepta niciodata o situatie in care o buna parte din pietele financiare exprimate in lire sa fie localizata si reglementata de un organism din afara Regatului Unit). Theresa May va apara in mod evident pozitia City-ului londonez pentru ca sunt in joc locuri de munca si venituri. Insa, la randul ei, UE nu poate ceda controlul asupra stabilitatii propriilor sale piete financiare, potrivit Handelsblatt Global.