Silvio Berlusconi a zburat la Bruxelles pentru a-i linisti pe aliatii europeni ai PPE si celelalte state membre in ceea ce priveste intentia sa de a actiona in calitate de "garant" pentru coalitia moderata de centru-dreapta.

"Cu Europa trebuie mai intai sa reflectam, iar apoi sa vorbim cu toata lumea, ridicand tonul vocii nu obtinem nimic. Inainte de toate noi trebuie sa fim in Europa si de-abia dupa aceea sa-i convingem pe altii ca avem dreptate", a declarat Berlusconi duminica, fiind invitat la emisiunea lui Massimo Giletti. Iar in prima conferinta de presa dupa intalnirea cu secretarul general al Partidului Popular European, Antonio Lopez, si-a reiterat ideile. Cavalerul este axat in special pe pactul de stabilitate care impune un plafon de 3% in ceea ce priveste raportul dintre deficit si PIB. "E o regula care trebuie respectata", le-a spus Berlusconi reporterilor, potrivit Il Giornale, citat de Rador.

"Sunt de acord cu dl Tajani ca este o regula care poate fi depasita: e greu de crezut ca este o regula corecta, pentru ca deficitul anual al fiecarui stat trebuie sa fie adaptat la exigentele de dezvoltare ale fiecarui stat in parte. Dar in ceea ce priveste politica pe care noi intentionam sa o urmam cu politica fiscala prin intermediul cotei unice, programul nostru prevede respectarea plafonului de 3%. Astazi este de 134% - a spus Berlusconi - iar noi dorim sa-l reducem la cel putin 125%, asa cum era in momentul loviturii de stat din 2011, cand am fost fortat sa demisioneze din guvern". In timpul conferintei de presa, liderul partidului Forza Italia a vorbit si despre Germania si in special despre relatia sa cu Angela Merkel: "Trebuie sa percepem favorabil ceea ce s-a intamplat ieri in Germania", explica Berlusconi.

"Germania va avea un guvern, situatie care ii va permite Angelei Merkel sa fie influenta in Europa". Aceeasi Merkel care "ne sprijina in aceasta campanie": "Cu doamna Merkel am avut mereu o relatie excelenta de respect reciproc", a declarat Berlusconi. "In ciuda faptului ca cineva a incercat sa semene zazanie facand sa circule niste vulgaritati care s-au dovedit a nu fi adevarate. In afara acestui detaliu, relatia noastra a fost mereu una extrem de pozitiva". Berlusconi si-a inceput luni vizita sa de doua zile la Bruxelles, ocazie cu care se va intalni cu presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, cu negociatorul-sef pentru Brexit, Michel UE Barnier, cu presedintele grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, si cu comisarul european pentru economia digitala si societati digitale, Mariya Gabriel.

Pe de alta parte, PPE ofera un "sprijin clar" centrului italian si lui Silvio Berlusconi inaintea alegerilor: "Dupa ani de incertitudine, speram intr-o revenire a centrului-dreapta in Italia, iar pentru noi este natural sa sprijinim atat partidele italiene de centru-dreapta, cat si pe Berlusconi'', spune Lopez. ''Este un moment crucial, iar pentru noi Italia este fundamentala deoarece partea de sud a Europei trebuie sa aiba o prezenta sporita in deciziile-cheie care se iau la Bruxelles si prezenta unui guvern puternic in Italia este un lucru fundamental in urmatoarele luni si in urmatorii ani", a conchis secretarul general al PPE.