Un imens nor in forma de ciuperca a aparut luni deasupra celui mai activ vulcan filipinez, aruncand in penumbra o zona din care au fost evacuati mii de oameni, din cauza unei amenintari iminente de eruptie, scrie AFP.

"Eruptie periculoasa iminenta", a anuntat agentia vulcanica filipineza, refereindu-se la vulcanul Mayon, situat pe insula Luçon, in centrul arhipelagului. Agentia considera ca vulcanul ar putea incepe sa erupa in urmatoarele zile, dupa doua saptamani de activitate.

O ploaie de cenusa si nisip a cazut peste orasul Legazpi, 200.000 de locuitori.

Coloana de cenusi s-a ridicat la cativa kilometri deasupra vulcanului.

Renato Solidum, directorul Institutului filipinez de Vulcanologie si Seismologie (Phivolcs) a cerut, intr-o conferinta de presa, avioanelor sa evite regiunea, din cauza riscului ca cenusa sa intre in reactoare.

In total, peste 40.000 de persoane au plecat din regiune.

Celebru in Filipine pentru perfectiunea conului sau, acest vulcan cu o inaltime de 2.460 de metri a erupt de 50 de ori in cursul ultimilor 400 de ani.

Explozia cea mai ucigatoare a avut loc in 1814, cand 1.200 de oameni si-au pierdut viata in raurile de lava, care a ras localitatea Cagsawa, cu exceptia turlei unei biserici, care a devenit astazi o atractie turistica majora.

Filipine se afla pe "centura de foc" a Pacificului.