Numerosi rusi, in frunte cu presedintele rus Vladimir Putin, au facut baie in noaptea de joi spre vineri, in apele inghetate, pe o vreme friguroasa care a determinat o serie de autoritati locale sa anuleze acest tip de ceremonii care marcheaza Boboteaza, scrie AFP.

Vladimir Putin, la BoboteazaFoto: Captura YouTube

Inconjurat de popi si icoane religioase, Vladimir Putin a intrat in apele inghetate ale lacului Seliger, la nord-vest de Moscova, la o temperatura de -5 grade Celsius.

Numerosi rusi l-au imitat, intrand in ape inghetate la temperaturi pana la -40 de grade, in Iakutia, in Extremul orient, a precizat intr-un comunicat ministerul rus pentru Situatii de urgenta, fara a indica insa un numar.

In 2017, peste doua milioane de rusi au luat parte la aceasta sarbatoare religioasa care are loc in fiecare an in noaptea de 18 spre 19 ianuarie.

LA Norilsk, unde termometrul a coborat pana la -50 de grade, autoritatile au preferat sa anuleze ceremoniile.

Cu ocazia acestei sarbatori, preotii ortodocsi au binecuvantat raurile, marile si oceanele care inconjoara Rusia.

Vladimir Putin este un obisbuit al gesturilor de acest tip, care proiecteaza imaginea unui lider puternic. De cand a ajuns la putere in 2000, Putin a pilotat avioane de vanatoare, a calarit si a pescuit la bustul gol. De asemenea, s-a dat cu parapanta, a impuscat un tigru cu tranchilizant si a eliberat leoparzi in salbaticie.