Israelul a cerut scuze Ammanului pentru moartea a doi iordanieni ucisi in iulie in ambasada sa si pentru a unui judecator, impuscat in 2014 la granita, afirmand ca este pregatit sa plateasca despagubiri familiilor victimelor, a anuntat joi guvernul iordanian, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Israelul a anuntat imediat reluarea activitatilor la ambasada sa de la Amman.

Purtatorul de cuvant al guvernului iordanian, Mohamed Momani, a facut cunoscut ca tara sa a "primit o nota oficiala din partea ministerului israelian de externe exprimand regretele profunde si scuzele guvernului israelian pentru incidentul petrecut in iulie la ambasada Israelului la Amman care a dus la moartea a doi cetateni iordanieni, precum si pentru moartea judecatorului Raed Zeiter".

"Israelul s-a angajat oficial in aceasta nota sa efectueze si sa continue demersurile legale privind incidentul de la ambasada Israelului la Amman si s-a angajat sa despagubeasca familiile celor trei martiri", a declarat Mohamed Momani, citat de agentia oficiala de presa Petra.

Relatiile dintre Iordania si Israel, doua tari vecine legate din 1994 printr-un tratat de pace, s-au degradat semnificativ dupa incidentul sangeros petrecut la 23 iulie in incinta ambasadei Israelului la Amman, cand un agent israelian de securitate a ucis doi iordanieni.

Ambasadoarea Einat Shlein, precum si alti patru membri ai corpului diplomatic israelian in Iordania, inclusiv agentul de securitate implicat in moartea celor doi iordanieni, au fost nevoiti sa paraseasca Ammanul dupa incident.

In 2014, moartea judecatorului Raed Zeiter, impuscat la 10 martie de armata israeliana la punctul de control de la Podul Allenby dintre Cisiordania ocupata si Iordania, a provocat vii proteste in Iordania.

In nota autoritatilor israeliene se afirma "vointa guvernului israelian de a relua cooperarea cu regatul (iordanian), puternicul sau atasament fata de aceste legaturi si dorinta de a rezolva si inchide dosarele respective", a mai afirmat purtatorul de cuvant.

Mohamed Momani a subliniat ca Israelul a raspuns astfel "la toate conditiile puse de guvernul iordanian pentru revenirea ambasadorului".

In Israel, un comunicat al biroului premierului Benjamin Netanyahu a informat joi seara ca "Israelul si Iordania au ajuns la un acord in privinta incidentelor din iulie 2017 de la ambasada israeliana si a asasinarii judecatorului iordanian in martie 2014".

"Ambasada israeliana in Iordania isi va relua imediat activitatea", a adaugat comunicatul. "Israelul acorda o mare importanta relatiilor sale strategice cu Iordania, iar cele doua state vor actiona pentru intarirea cooperarii bilaterale si consolidarea acordului lor de pace", potrivit documentului citat de AFP