"Bulgaria este un exemplu de succes", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, in fata deputatilor din Parlamentul European, cu ocazia discursului pe care l-a tinut la Strasbourg in fata lor premierul bulgar Boiko Borisov, care a prezentat prioritatile presedintiei bulgare a Consiliului UE. "Bulgaria, in 2-3 ani, va rezolva problema coruptiei", a declarat, la randul sau, Borisov, potrivit Monitor si Rador.

Juncker a subliniat ca urmatoarele sase luni vor fi de o importanta deosebita pentru Uniune, iar cu ocazia vizitei sale la Sofia, in urma cu cateva zile, a constatat ca Bulgaria este bine pregatita. Temele care trebuie sa se bucure de o cooperare europeana sunt legate de migratie, digitalizare, securitate si Balcanii de Vest. "Bulgaria a dovedit in repetate randuri ca poate contribui la compromisuri comune europene, pentru construirea de punti, nu doar intre statele din UE, ci si cu statele din Balcanii de Vest. Bulgaria este predestinata pentru acest rol. Intotdeauna dau drept exemplu Bulgaria, care a obtinut succese mari", a spus Juncker si a evidentiat cresterea economiei bulgare si somajul scazut in Bulgaria, subliniind ca trebuie facut mai mult cu privire la combaterea coruptiei. In opinia sa, Bulgaria poate fi citata ca exemplu de succes si poate fi sursa de inspiratie pentru Balcanii de Vest. Juncker este convins ca statele din regiune merita o perspectiva europeana reala.

"Bulgaria, in 2-3 ani, va rezolva problema coruptiei", a declarat, la randul sau, Borisov, dupa ce a fost invaluit de numeroase intrebari venite din partea Verzilor, care sunt mai interesati de problemele interne decat de prioritatile presedintiei bulgare. "Coruptie exista peste tot si ducem o batalie imensa.

Am fost ales de 11 ori castigator al alegerilor in Bulgaria. Sofia a avut o criza a gunoiului, cand am devenit primar. Nu a existat nicio fabrica, nu am avut nimic. In prezent, Sofia, dupa Zurich, are unul dintre cele mai bine organizate sisteme. In acelasi timp, daca exista o asemenea coruptie, dupa cum spuneti, ar fi existat o crestere a economiei si investitiilor?!", a intrebat retoric el. Borisov a amintit chiar ca o parte dintre protestatarii pentru Bansko si Pirin sunt fosti parteneri de coalitie si nu este vinovat ca nu au castigat alegerile si s-au impartit in "trei partide si cu trei lideri".

Premierul si-a exprimat disponibilitatea de a semna in fata europarlamentarului Ska Keller ca la Bansko nu se va pune nicio caraminda in plus in afara unui eventual al doilea teleferic. "Eu insami sunt un om verde. Conservarea naturii este intr-o imensa masura aparata de guvernul nostru. In urma cu zece zile m-am intalnit cu organizatii pentru protejarea naturii. Am sistat ani de zile proiecte, pentru a oua berzele. Toate proiectele noastre sunt cu tuneluri pentru ursi, lupi si broaste", a mai evidentiat premierul.