Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat miercuri la Strasbourg ca "i-ar placea" sa vada Regatul Unit revenind in UE dupa Brexit, chiar daca aceasta propunere "agaseaza" Londra. "Chiar daca britanicii pleaca in conformitate cu articolul 50 (al Tratatului de la Lisabona), exista si articolul 49 care permite o noua aderare. Ceea ce mi-ar placea", a spus Jean-Claude Juncker in fata Parlamentului European reunit in sesiune plenara, potrivit rador care citeaza Le Temps.

O recidiva

Este a doua oara in doua zile cand li se adreseaza in acest fel britanicilor, dupa o interventie din ziua precedenta alaturi de presedintele Consiliului European, Donald Tusk, tot in fata eurodeputatilor.

"Noi, dl Tusk si cu mine, am intins mana inca o data si am spus guvernului britanic ca in cazul in care ar dori sa urmeze o alta cale decat Brexit, am fi gata sa discutam despre asta", a explicat Jean-Claude Juncker.

Brexit, "catastrofa" asta

"Am observat ca a existat o reactie la Londra aproape agasata de aceasta propunere", a remarcat el. Presedintele executivului european a dorit "relatii rezonabile" cu guvernul britanic in continuarea negocierilor privind Brexit.

"Mi-ar placea sa avem relatii rezonabile si sa nu incercam sa ne scoatem din joc unul pe celalalt de fiecare data", a spus el. "Dupa parerea mea, iesirea Regatului Unit este o catastrofa, un esec pe care trebuie sa ni-l asumam cu totii", a regretat el, estimand ca Brexit va duce la o situatie de pierdere de ambele parti.