Se prea poate ca presedintele Macron sa fie un novice in diplomatia internationala, dar, de la venirea sa la putere, el a dat dovada de un talent deloc neglijabil in curtarea sefilor de stat si de guvern. Sa luam, de exemplu, relatiile sale cu presedintele Trump. Prima lor intalnire, la putin timp dupa alegerea dlui Macron in luna mai a anului trecut, a fost marcata de o strangere de maini care semana mai degraba cu un concurs skanderbeg, in care ambii barbati incercau sa-si zdrobeasca reciproc degetele, potrivit Rador care citeaza The Times.

Emmanuel MacronFoto: Captura video

Ulterior, dl Trump, considerat in general ca situat pe locul al doilea, i-a infuriat pe francezi retragand, in luna iunie, Statele Unite din Acordul de la Paris pe tema incalzirii globale. Cei mai multi comentatorii de pe ambele maluri ale Atlanticului s-au asteptat ca dl Macron sa riposteze. In schimb, el a lansat o ofensiva de sarm, invitandu-i la Paris pe dl Trump cu sotia, o luna mai tarziu. Dupa ce au fost vazuti la Domul Invalizilor, acolo unde se afla mormantul lui Napoleon Bonaparte, dupa ce au fost vazuti, impreuna cu dl Macron si cu sotia acestuia, Brigitte, luand masa in Turnul Eiffel si dupa ce a asistat la parada anuala organizata de Ziua Bastiliei, dl Trump a fost castigat.

"E un tip grozav", a spus el despre dl Mcron. "Destept. Puternic. Ii place sa-mi stranga mana". Presedintele SUA a mai spus apoi ca i-a placut parada militara atat de mult, incat ar vrea sa organizeze ceva similar si acasa. Vizita nu a reusit sa-l faca pe dl Trump sa-si schimbe opiniile in privinta Acordului de la Paris, dar dl Macron continua sa spere ca el va face asta. Relatiile dlui Macron cu presedintele Putin al Rusiei au urmat o traiectorie similara.

Intre cei doi exista un mare antagonism politic dupa ce dl Macron a acuzat presa rusa controlata de stat ca a difuzat stiri false din dorinta de a-i prejudicia campania electorala prezidentiala de anul trecut. Si totusi, el l-a invitat pe dl Putin sa efectueze o "vizita de lucru" la Palatul Versailles pentru a marca cea de-a 300-a aniversare a vizite facute in Franta de Petru cel Mare, vizita care a dus la imbunatatirea relatiilor dintre cele doua tari.

Presedintele rus a parut incantat sa se afle el insusi intr-un decor atat de ilustru. "Sunt impresionat de maretia Frantei si de istoria ei", a spus el. Dl Macron a mai dat o lovitura prin vizita de stat in China, din aceasta luna, cand a venit cu un cal pe care i l-a daruit presedintelui Xi. Calul in varsta de opt ani, Vezuviu din Brekka, a fost considerat de oficialitatile de la Paris drept un "gest diplomatic" in sprijinul relatiilor franco-chineze.

Calul apartinuse ulterior Garzilor Republicane Franceze, ale caror herghelii au atras atentia dlui Xi in timpul vizitei sale la Paris din 2014. Si ca si cand asta nu ar fi fost de-ajuns, dl Macron i-a daruit dlui Xi o sa din Brekka, datand din 1874, si o sabie gravata. Scurta cariera politica a dlui Macron a fost marcata de niste gesturi indraznete. Dupa ce a fost scos din anonimat si numit ministru al economiei de catre Francois Hollande, predecesorul sau in functia de presedinte, el si-a injunghiat mentorul pe la spate infiintandu-si propria miscare politica centrista si parasind guvernul condus de socialisti pentru a candida el insusi la presedintie.

Putini comentatori i-au dat sanse de succes. Dar Francois Fillon, contracandidatul de centru-dreapta care era favorit, a fost implicat intr-un scandal de coruptie, el deschizandu-i astfel dlui Macron drumul spre victorie.

*) Tapiseria de la Bayeux este o panza brodata de aproape 70 de metri lungime care descrie evenimentele care au dus la cucerirea normanda a Angliei de catre William, Duce al Normandiei (mai tarziu rege al Angliei, cunoscut si sub numele de Wilhelm Cuceritorul), ea ilustrand totodata si luptele sale cu Harold al II-lea al Angliei, care au culminat cu Batalia de la Hastings.

Tapiseria va fi expusa in Marea Britanie pentru prima oara dupa 950 de ani, n. red.)