Guvernul minoritar ceh al miliardarului populist Andrej Babis a aprobat formal miercuri viitoarea sa demisie, dupa ce a esuat sa obtina increderea deputatilor, scrie AFP.

"Guvernul a aprobat demisia sa. Voi cere presedintelui sa fixeze data unei intalniri pentru a putea sa i-o prezint personal", a declarat Babis, intr-o conferinta de presa.

Andrej Babis a fost numit in decembrie de presedintele Milos Zeman, care a precizat ca il nominaliza din nou, dar i-a cerut sa se asigure mai intai de sustinerea a cel putin 101 dintre cei 200 de deputati.

Constitutia ceha prevede pana la trei tentative de formare a guvernului, primele doua fiind conduse de presedinte si a treia de seful camerei interioare, post ocupat un prezent de un membru al ANO.

Miscarea centrista ANO a lui Babis dispune de 78 fotolii dintre cele 200 ale camerei inferioare, in urma alegerilor din octombrie.

Deputatii tuturor celorlalte opt partide au votat impotriva cabinetului minoritar, invocand in special o inculpare pentru frauda la subventiile europene pentru Babis.

Magnat al industriei chimice si alimentare si proprietar de mass media, Babis respinge acuzatiile de frauda si a cerut ridicarea imunitatii sale parlamentare, care urmeaza sa fie dezbatuta vineri.

Formarea unui guvern este complicata de alegerile prezidentiale. Zeman, al carui mandat se incheie in 8 martie, vizeaza un al doilea mandat de 5 ani.

Cunoscut pentru opiniile sale pro-ruse si ostil imigratiei musulmane, Zeman s-a clasat sambata in fruntea primului tur, cu 38,56% din voturi.

Acesta l-a devansat pe fostul sef pro-european al Academiei de Stiinte Jiri Drahos (26,60% din voturi), dar acesta din urma este cotat favorit pentru turul doi, din 26 - 27 ianuarie.