UE declara razboi gunoaielor din plastic, acesta fiind parte a planului de a schimba atitudinea europenilor si de a face ca fiecare ambalaj de pe continent sa fie reutilizabil sau reciclabil pana in 2030. Bruxellesul a lansat marti o strategie privind utilizarea plasticului ce include posibila taxare a comportamentelor daunatoare si modernizarea activitatilor de productie si colectare prin investirea de 350 milioane de euro in cercetare.

HotNews.roFoto: Hotnews

Conform noilor planuri, toate ambalajele din plastic de pe piata UE vor deveni reciclabile pana in 2030, consumul de articole din plastic de unica folosinta va fi redus, iar utilizarea intentionata a microplasticului va fi limitata, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

"Daca nu schimbam modul in care plasticul este produs si folosit, in 2050 oceanele vor contine mai mult plastic decat peste. Trebuie sa luam masuri pentru ca plasticul sa nu mai ajunga in apa, in mancarea si in organismele noastre. Singura solutie pe termen lung este reducerea deseurilor din plastic, printr-o reciclare si o reutilizare sporite. Aceasta e o provocare pe care cetatenii, industria si administratiile trebuie sa o solutioneze impreuna", a spus prim-vicepresedintele Comisiei, Frans Timmermans, responsabil cu dezvoltarea durabila

In fiecare an, europenii genereaza 25 de milioane de tone de deseuri din plastic, insa mai putin de 30 % sunt colectate pentru a fi reciclate. In intreaga lume, plasticul reprezinta 85 % din deseurile de pe plaje. Plasticul ajunge chiar si in plamanii si pe mesele noastre, iar efectele asupra sanatatii ale microplasticului din aer, din apa si din alimente sunt inca necunoscute.

Strategia privind materialele plastice adoptata astazi va transforma modul in care produsele sunt concepute, fabricate, folosite si reciclate in UE. Mult prea adesea, plasticul este produs, folosit si aruncat fara a fi valorificate beneficiile economice ale unei abordari mai circulare, aducand astfel daune si mediului inconjurator.

Timmermans a spus ca prioritatea Bruxellesului este de a combate “plasticul de unica folosinta ce este produs in 5 secunde, utilizat cinci minute si care are nevoie de 500 de ani pentru a se descompune”, noteaza Guardian.

In vizorul UE se afla, potrivit lui Timmermans, articole precum paiele pentru baut, sticlele “in culori aprinse” ce nu se degradeaza, paharele de cafea, capacele, betisoarele de amestecat, tacamurile si cutiile in care se livreaza mancarea.

“Daca nu facem nimic, peste 50 de ani vom avea mai mult plastic decat pesti in oceane, am vazut toti imaginile fie in (documentarul BBC) Blue Planet, fie in imaginile cu plajele din tarile asiatice dupa furtuni.