Conform noilor planuri, toate ambalajele din plastic de pe piata UE vor deveni reciclabile pana in 2030, consumul de articole din plastic de unica folosinta va fi redus, iar utilizarea intentionata a microplasticului va fi limitata, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
"Daca nu schimbam modul in care plasticul este produs si folosit, in 2050 oceanele vor contine mai mult plastic decat peste. Trebuie sa luam masuri pentru ca plasticul sa nu mai ajunga in apa, in mancarea si in organismele noastre. Singura solutie pe termen lung este reducerea deseurilor din plastic, printr-o reciclare si o reutilizare sporite. Aceasta e o provocare pe care cetatenii, industria si administratiile trebuie sa o solutioneze impreuna", a spus prim-vicepresedintele Comisiei, Frans Timmermans, responsabil cu dezvoltarea durabila
In fiecare an, europenii genereaza 25 de milioane de tone de deseuri din plastic, insa mai putin de 30 % sunt colectate pentru a fi reciclate. In intreaga lume, plasticul reprezinta 85 % din deseurile de pe plaje. Plasticul ajunge chiar si in plamanii si pe mesele noastre, iar efectele asupra sanatatii ale microplasticului din aer, din apa si din alimente sunt inca necunoscute.
Strategia privind materialele plastice adoptata astazi va transforma modul in care produsele sunt concepute, fabricate, folosite si reciclate in UE. Mult prea adesea, plasticul este produs, folosit si aruncat fara a fi valorificate beneficiile economice ale unei abordari mai circulare, aducand astfel daune si mediului inconjurator.
In vizorul UE se afla, potrivit lui Timmermans, articole precum paiele pentru baut, sticlele “in culori aprinse” ce nu se degradeaza, paharele de cafea, capacele, betisoarele de amestecat, tacamurile si cutiile in care se livreaza mancarea.
“Daca nu facem nimic, peste 50 de ani vom avea mai mult plastic decat pesti in oceane, am vazut toti imaginile fie in (documentarul BBC) Blue Planet, fie in imaginile cu plajele din tarile asiatice dupa furtuni.
Cu atat mai mult la noi este nevoie sa fie luate masuri.
Pentru inceput solutia ar fi copy-paste (si asa avem atatia specialisti) dupa sistemul din Germania.
Cand cumperi un produs platesti 1 leu in plus pe ambalaj, pe care il recuperezi la returnare.
Daca un ghertoi il arunca pe sant se vor gasi altii motivati sa repare dupa el.
Pasul urmator ar fi sa vedem cum se poate face ceva similar si pentru ambalajele mai mici (ex pungi de chipsuri)...
USR se aude? Un proiect de lege ceva? Ca la PSD se stie ca au alte treburi ...
Te umfla si rasul cand vezi ca se preocupa de paie si de betisoare