Trupele si tancurile turcesti din apropierea granitei siriene fac ultimele pregatiri pentru a-i ataca pe partenerii kurzi ai armatei americane aflati in nordul Siriei, in timp ce tensiunile dintre Ankara si Washington ating niveluri fara precedent. Inaintea unui atac larg asteptat, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenintat sa "distruga toate cuiburile teroriste", cu referire la fortele kurde folosite de SUA drept intermediari in lupta impotriva ISIS si pe care Turcia le considera o amenintare subversiva, potrivit Rador care citeaza The Guardian.

Tensiunile create pe tema kurzilor, care au pus la incercare relatiile dintre cei doi aliati nominali in ultimii trei ani, au crescut brusc in weekend, cand Washingtonul a anuntat ca va asambla o forta de frontiera din Fortele de aparare siriene dominate de kurzi care au condus lupta impotriva ISIS in nord-estul Siriei. Ankara ii percepe pe kurzii sirieni ca pe o extensie a PKK-ului kurd din Turcia, impotriva carui insurgenta a luptat in interiorul granitelor sale. A jurat sa nu permita grupurilor kurde sa domine frontiera sa cu Siria.

Zona cu cea mai mare probabilitate de a fi invadata de fortele turce este o fasie de 60 de mile dintre localitatile Afrin si Manbij, una din enclavele in care au avut loc cele mai intense lupte in timpul conflictului sirian. Forta care va fi asamblata de SUA se propune a fi trimisa in nord-estul Siriei, care nu ar fi vizat de Ankara pentru un atac terestru. Demersul pare menit a crea o limita simbolica intre nord-est si o prezenta kurda mai redusa de-a lungul frontierei nord-vestice a Siriei.

Ar reprezenta totodata un nou reper in relatiile dintre Erdogan si administratia Trump, care s-au deteriorat constant pe tema kurda. Erdogan a spus ca nu l-a consultat pe Donald Trump in privinta operatiunilor planificate. "Ultima data cand am vorbit, el a spus ca ma va contacta el. Inca nu a facut-o. Asa ca nu intentionez sa-l sun. Intr-o perioada scurta, noi vom distruge toate cuiburile de teroristi, unul cate unul, din Siria, incepand de la regiunile Afrin si Manbij", a spus Erdogan. "Cei care ne-au injunghiat in spate si par a fi aliatii nostri... nu o pot impiedica".

Erdogan a spus ca va fi o operatiune comuna cu implicarea armatei turce si a rebelilor sirieni sprijiniti de Ankara si a indemnat NATO sa ia masuri pentru protejarea granitelor Turciei. Ministrul de Externe turc, Mevlut Cavusoglu, a mers mai departe cu criticile la adresa administratiei Trump, spunand ca Washingtonul ar trebui sa clarifice "daca alege sa fie cu aliatii sai sau cu grupurile teroriste". Ankara este un sustinator proeminent al opozitiei anti-Assad de la sfarsitul anului 2011, inarmand grupuri rebele si permitand organizarea opozitiei politice.