Judecatorii Curtii Supreme poloneze au respins drept "neconstitutionale" vastele reforme impuse de partidul conservator nationalist aflat la putere in Polonia, scrie AFP.

Noile legi in vigoare asupra Curtii Supreme, Consiliului national al magistraturii si tribunalelor de drept comun au fost "pregatite prin incalcarea regulilor fundamentale de creare a legilor", potrivit unei declaratii adoptate de Adunarea generala a judecatorilor de la Curtea Suprema. 69 de judecatori au aprobat declaratia, trei s-au opus si trei s-au abtinut.

Numeroase dintre noile dispozitii "contrazic normele Constitutiei republicii poloneze, incalca principiul separatiei puterilor, independenta tribunalelor si inamovibilitatea judecatorilor", se arata in acest text.

Noua lege promulgata in decembrie de presedintele Andrzej Duda pune capat mandatelor a aproape jumatate dintre judecatorii Curtii, printre care presedinta sa, Malgorzata Gersdorf.

Vineri, presedintele Consiliului national al magistraturii (KRS) Dariusz Zawistowski a decis sa demisioneze "in semn de protest" fata de controversata reforma a sistemului judiciar din Polonia.

Adoptarea acestor legi a aruncat Polonia intr-o profunda criza politica, Varsovia fiind acuzata de Bruxelles de nerespectarea statului de drept.

In 20 decembrie, dupa luni de avertismente, Comisia Europeana a declansat impotriva Poloniei o procedura fara precedent, care poate ajunge pana la suspendarea dreptului de vot al tarii in cadrul UE, daca nu renunta la controversatele reforme.

Noul premier conservator polonez Mateusz Morawiecki a declarat recent ca sper ca va reusi sa "explice" Comisiei Europene fundamentele reformelor, fara a face insa "concesii".