Autonomia Cataloniei va ramane suspendata daca independentistul Carles Puigdemont incearca s-o guverneze de la Bruxelles, a avertizat luni seful guvernului conservator spaniol, Mariano Rajoy, potrivit Rador care citeaza Le Vif.

In fata alesilor partidului sau, Mariano Rajoy a afirmat ca viitorul presedinte al Cataloniei ar trebui sa-si preia functiile" si s-o faca "fizic", caci "nu poti sa-ti preiei functiile de la Bruxelles". "Daca nu o face, articolul 155 va ramane in vigoare", a declarat Mariano Rajoy vorbind despre articolul 155 care a permis punerea sub tutela a acestei regiuni din nord-estul tarii, de la 27 octombrie.

Carles Puigdemont, presedintele executivului regional destituit in urma acestei puneri sub tutela, se afla de atunci la Bruxelles pentru a scapa de urmarirea pentru rebeliune si revolta inceputa in ce-l priveste. La alegerile regionale anticipate din 21 decembrie, independentistii au obtinut majoritatea absoluta a mandatelor in Parlamentul catalan si lista lui Carles Puigdemont a ajuns in fruntea taberei separatiste.

Puigdemont, care risca sa fie arestat daca revine in Spania, doreste sa fie investit de la distanta, o optiune care nu-l convinge pe principalul lui aliat, Stanga republicana din Catalonia, si pe care opozitia si guvernul central au promis s-o conteste in justitie.

"In cazul in care s-ar pretinde ca dl Puigdemont sa asiste la o dezbatere de investire de la Bruxelles, guvernul ar contesta imediat aceasta decizie absurda", a repetat Mariano Rajoy. Punerea sub tutela a Cataloniei este foarte nepopulara in aceasta regiune care tine mult la autonomia sa, chiar daca este profund divizata, aproape in parti egale, in ce priveste independenta.

Anularea partiala in 2010 de catre justitia spaniola a unui statut de autonomie conferind largi competente regiunii a contribuit mult la cresterea independentismului. Mariano Rajoy a facut personal campanie impotriva acestui statut.