Reactivarea discutiei cu privire la denumirea oficiala a FRI Macedonia are legatura cu dorinta SUA de a integra aceasta tara in NATO, a precizat ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, in timpul unei conferinte de presa pe care a sustinut-o cu privire la rezultatele produse de actiunile diplomatiei ruse in 2017, potrivit Rador.

"Vreme indelungata discutiile cu privire la rezolvarea problemei denumirii Macedoniei s-au aflat in stare semi-inerta si au fost reactivate numai atunci cand SUA au decis ca FRI Macedonia trebuie sa fie in NATO", a spus Lavrov, subliniind ca daca Grecia este deja in NATO, nu i se propune sa faca vreo concesie, spre deosebire de FRI Macedonia care "trebuie sa se integreze in NATO".

Referindu-se la problema denumirii, ministrul rus de externe a spus: "La orice denumire vor ajunge Atena si Skopje pentru Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, daca aceasta va fi decisa si va fi ratificata in constitutia tarii, in mod sigur va fi recunoscuta de toti. Insa esenta celor ce se intampla sper ca este inteleasa de toti si este urmatoarea: in acest caz problema nu este sa se ia in considerare unele trasaturi generale si specifice ale celor doua popoare vecine, ci una dintre aceste tari sa devina neaparat membru NATO". Se reaminteste ca Rusia a recunoscut FRI Macedonia cu denumirea sa constitutionala (Republica Macedonia) inca de inceputul anilor '90.