Militarii din Zimbabwe l-au avertizat pe fostul presedinte Robert Mugabe ca, daca nu renunta la putere, risca sa aiba soarta ex-liderului libian Muammar Gaddafi si sa fie linsat, a povestit unul dintre apropiatii sai, citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

La putere din 1980, Mugabe, 93 de ani, a renuntat la putere in noiembrie, dupa o interventie in forta a armatei si importante proteste de strada.

"Generalii ne-au trimis un mesaj destul de terifiant spunandu-ne: 'mergeti sa-l vedeti pe presedinte si spuneti-i sa fie bine constient de situatie'", a povestit fostul sau purtator de cuvant, George Charamba.

"Exista posibilitatea unui scenariu libian, unde presedintele a fost smuls din resedinta sa si linsat", a precizat Charamba, intr-un interviu publicat duminica de saptamanalul local Daily News Sunday.

Colonelul Gaddafi a fost alungat de la putere in august 2011 de o miscare populara insotita de o interventie aeriana a Statelor Unite, Franteis si Marii Britanii.

Acesta a fost ucis doua luni mai tarziu de o multime furioasa.

Armata a intervenit in Zimbabwe dupa destituirea, la influenta primei doamne Grace Mugabe, a vicepresedintelui Emmerson Mnangagwa, favorit pentru a-i succeda lui Mugabe.

Ulterior, Mnangagwa a fost numit presedinte interimar, pana la alegerile generale programate in acest an.

Charamba, devenit purtator de cuvant al noului sef de stat, a povestit pentru Daily News Sunday ca Robert Mugabe a incercat sa-si salveze presedintia renumindu-l pe Mnangagwa in postul de vicepresedinte.