China si Rusia au de jucat un "rol important" in dezamorsarea tensiunilor din Peninsula Coreeana, in pofida absentei lor la reuniunea ministeriala asupra Coreii de Nord, prevazuta marti la Vancouver, a afirmat vineri premierul canadian, Justin Trudeau, relateaza AFP.

"Comunitatea internationala joaca un rol extrem de important in dezamorsarea si 'dezescaladarea' tensiunilor" aparute din criza legata de programul nuclear al Coreii de Nord, a declarat Justin Trudeau in cursul unei conferinte de presa, potrivitAgerpres.

Tari ca Rusia si China, care au declinat invitatia la reuniunea de la Vancouver, "vor juca un rol important" pe termen lung pentru promovarea "pacii in Peninsula Coreeana", a mai spus seful guvernului de la Ottawa.

Reuniunea ministrilor de externe din peste 20 de tari, prezidata in comun de Canada si Statele Unite, urmareste sa depuna "eforturi diplomatice pentru un viitor mai pasnic, prosper si denuclearizat in Peninsula Coreeana", a afirmat luna trecuta, la anuntul acestei intalniri, sefa diplomatiei canadiene, Chrystia Freeland.

"Suntem de parere ca mai mult dialog este intotdeauna un lucru bun", a subliniat Justin Trudeau, exprimandu-si dorinta de a mari numarul discutiilor pentru "a lua in serios amenintarea pe care o reprezinta Coreea de Nord".

"Cu cat vom avea mai multe discutii diferite pe aceasta tema, cu atat vom avansa intr-o directie mai buna pentru noi toti", a tinut sa adauge premierul canadian.

Pe langa Canada si Statele Unite, la reuniunea de la Vancouver vor participa tarile membre ale Comandamentului Natiunilor Unite in Coreea, printre care Franta, ocazie cu care se va discuta mai ales despre sanctiunile impuse Phenianului.

Tensiunile din Peninsula Coreeana au scazut, totusi, in intensitate, marti, odata cu prima intalnire din decembrie 2015 intre reprezentanti sud si nord-coreeni. Cu acest prilej, s-a hotarat trimiterea in Sud a unei delegatii nord-coreene la Jocurile Olimpice de iarna care se vor desfasura intre 9 si 25 februarie la Pyeongchang.