Iranul a incalcat embargoul ONU asupra armelor in Yemen lasandu-i pe rebelii houthi sa se aprovizioneze cu drone si rachete balistice lansate spre Arabia Saudita, potrivit unui raport al Natiunilor Unite la care AFP a avut acces vineri.

Expertii insarcinati cu verificarea acestui embargou "au identificat resturi de rachete, avand echipament militar, precum si drone de origine iraniana si care au fost introduse in Yemen dupa impunerea embargoului asupra armelor" in 2015, au afirmat ei in raportul inaintat Consiliului de Securitate, scrieAgerpres.

"In consecinta, grupul de experti considera ca Iranul nu a respectat paragraful 14 al Rezolutiei 2216" privind embargoul asupra armelor, a adaugat documentul.

Fara sa-i poata identifica precis pe iranieni ca fiind la originea furnizarii rachetelor catre rebelii houthi, expertii au subliniat ca Iranul nu a raspuns in mod satisfacator la solicitarile lor de la sfarsitul lui 2017 de a li se oferi informatii.

Teheranul "nu a luat masurile necesare care sa permita furnizarea directa sau indirecta, vanzarea sau transferarea rachetelor cu raza scurta de actiune Borkan-2H si a rezervoarelor cu oxidant lichid biopropulsor pentru rachete si drone Ababil-T (Qasef-1), la destinatia aliantei Houthi-Saleh", de la numele fostului presedinte yemenit, a mentionat raportul.

Aceste drone sunt "asemanatoare in proiectare" cu dronele fabricate de societatea Iranian Aircraft Manufacturing Industries (Hesa), a precizat documentul.

Concluziile acestor experti se alatura celor ale SUA care, la sfarsitul lui 2017, la initiativa ambasadoarei americane la ONU, Nikki Haley, au adus acuzatii Teheranului ca incalca embargoul.

Washingtonul a afirmat la acea data ca Iranul a furnizat rachete rebelilor houthi. Nikki Haley a organizat un eveniment media la o baza militara de la Washington pentru a difuza imagini cu resturi de rachete purtand sigla unei fabrici iraniene de armament.

Iranul a dezmintit constant ca ii ajuta militar pe rebelii houthi care lupta in Yemen impotriva guvernului refugiat in sudul tarii. Acest executiv este sustinut de o coalitie araba condusa de Riad.

Adversar al Arabiei Saudite, Republica Islamica a admis numai un sprijin politic rebelilor yemeniti care detin controlul asupra nordului tarii si a capitalei Sanaa. Statele Unite, sustinute de aliatii lor occidentali, denunta de mai multe luni influenta negativa, in opinia lor, a Teheranului in mai multe conflicte din Orientul Mijlociu, mai ales in Siria si Yemen.