Dupa un prim esec in noiembrie cu ecologistii si liberalii, Angela Merkel, 63 de ani, la putere de 12 ani, nu mai are dreptul la greseala daca vrea sa guverneze inca patru ani. La peste trei luni de la alegerile legislative din Germania, conservatorii si social-democratii incheie joi cinci zile de negocieri in vederea unei posibile aliante de guvernare, de care depinde in mare masura viitorul politic al cancelarului. Rezultatul acestor discutii exploratorii dificile nu este asteptat mai devreme de seara tarziu, potrivit Rador care citeaza Le Point.

Angela MerkelFoto: Agerpres/AP

"Mai sunt obstacole mari, care mai trebuie inlaturate", a declarat Angela Merkel la sosirea ei la sediul SPD la Berlin. "In calitate de CDU, noi vom face tot ce este in puterea noastra pentru a gasi compromisuri constructive, dar credem de asemenea ca trebuie sa facem o politica buna pentru tara noastra. Va fi deci o zi dura", a explicat ea. "Oamenii asteapta de la noi de asemenea sa gasim solutii si in acest spirit voi lucra astazi", a adaugat cancelarul.

In opinia politologului Karl-Rudolf Korte, cancelarul, slabita dupa o victorie electorala soldata cu un scor deceptionant, "ar fi terminata" in caz de esec. La fel stau lucrurile pentru aliatul ei Horst Seehofer, presedintele partidului bavarez CSU si pentru seful social-democratilor, Martin Schulz, a carui autoritate este contestata dupa un rezultat electoral slab pe 24 septembrie.

"Toate privirile sunt indreptate spre partide si spre liderii lor", a avertizat seful statului, Frank-Walter Steinmeier, pentru a face presiune. Un greu al SPD, el i-a indemnat pe conducatorii partidului sau, care erau decisi dupa legislative sa treaca in opozitie, sa se angajeze intr-o casatorie din interes cu Angela Merkel pentru a evita alegeri anticipate, susceptibile sa fie inainte de toate in folosul partidului de extrema dreapta AfD. Potrivit unui sondaj dat publicitatii in aceasta saptamana de hebdomadarul Der Spiegel, aceasta formatiune este creditata cu 14,5% din intentiile de vot, in avans comparativ cu scorul de la alegerile din septembrie (12,6%).

Promisiuni de tot felul

In acest context, liderii "vor face totul pentru a ajunge la o noua mare coalitie", care nu ar fi "de facto decat o mini-coalitie, caci nu au decat 53%" din voturi, a estimat Karl-Rudolf Korte pe canalul ZDF. In 2013, aceste trei partide detineau inca patru cincimi din mandatele in Bundestag. La vremea aceea, patru partide erau reprezentate, fata de sase astazi, cu revenirea liberalilor din FDP si intrarea extremei drepte (AfD). conservatorii si SPD au guvernat deja de doua ori in cursul ultimilor 12 ani.

Astazi, fiecare promite "o noua politica" adaptata epocii care se schimba, in ciuda pozitiilor foarte opuse pe anumite dosare. Conservatorii, in special CSU care este deja in campanie pentru alegerile regionale din toamna, cer o inasprire a politicii din domeniul migratiei si o reducere limitata a impozitelor pentru toti. SPD pledeaza pentru o facilitare a reintregirii familiilor pentru refugiati, investitii in educatie si infrastructura si un sprijin pentru clasele de mijloc si defavorizate. Amestecandu-se in dezbatere, minitrul francez al economiei, Bruno Le Maire, a facut apel la Germania sa "investeasca mai mult", intr-un interviu pentru saptamanalul Die Zeit aparut joi.