Bulgaria este excelent pregatita pentru presedintia europeana, guvernul a creat chiar un minister special, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru Deutsche Welle.

"Coordonatoarea acestui minister, Liliana Pavlova, la fel si premierul Boiko Borisov, sunt pregatiti excelent. Cu participarea comisarului european din partea Bulgariei, Maria Gabriel, care face o treaba foarte buna in comisia mea, Bulgaria poate pune umarul pentru progrese semnificative in Europa, sunt convins de asta. Pentru ca tara sta cu totul si fara intelegeri in spatele ordinii de zi a Europei si pune in centrul atentiei exact aceste subiecte, care sunt de o deosebita importanta pentru europeni: in principal migratia, piata digitala, uniunea europeana de aparare si viitorul european al statelor din Balcanii de Vest", spune Juncker, potrivit Mediapool, citat de Rador.

La fel ca in interviul sau acordat pentru emisiunea "Panaroma" a postului public de televiziune de la Sofia - BNT -, saptamana trecuta -, presedintele Comisiei Europene nu face economie de superlative la adresa Bulgariei si a reactionat cu iritare la comentariile presei europene, care se concentreaza pe marea problema a coruptiei si pe presiunea asupra presei in cel mai sarac stat membru UE.

Juncker sustine ca acestea sunt clisee si aminteste ca de la aderarea sa la UE, in anul 2007, Bulgaria a obtinut "progrese imense, inclusiv din punct de vedere economic". "In afara de asta, Bulgaria este unul dintre cele mai pro-europene state, adica exista o puternica vointa de actiune, pentru a se gasi solutii comune. Din cauza aceasta asteptarile mele sunt foarte pozitive - nu doar pentru presedintia europeana, ci si pentru actiunile necesare pentru combaterea coruptiei.

In acest sens, noi lucram in stransa colaborare cu Bulgaria, in cadrul asa-numitului MCV si urmarim deosebit de atent progresele inregistrate in combaterea coruptiei", a declarat Juncker, pentru Deutsche Welle. Conform spuselor sale, "litera B" nu simbolizeaza doar Bulgaria, ci si Viitorul".

"In calitate de presedinte al Consiliului European, Bulgaria va conduce importanta dezbatere cu privire la viitorul Europei.

Iar in anul 2018 noi vom face schimbari care vor fi baze importante pentru viitor: incepand cu aprofundarea uniunii noastre economice si monetare, se trece prin viitoarea edificare a sistemului nostru de acordare de azil politic si se ajuge la viitorul buget al UE. Ca intermediar cinstit, Bulgaria va juca un rol important in toate acestea, gasind un consens intre statele membre" este incredintat Juncker.

El a spus ca "Bulgaria detine toate premisele necesare pentru a crea punti cu Balcanii de Vest, pentru ca cunoaste regiunea, cultura si limbile, pentru ca a parcurs cu succes procesul ce a condus la primirea ei in UE". In afara de asta, Juncker crede ca Bulgaria poate juca un rol important pentru o noua aprofundare a relatiilor cu Turcia: "Noi suntem interesati in orice caz sa lucram cu Turcia ca partener apropiat.

Pe de alta parte, Turcia insasi parca se indeparteaza, asa ca de ea depinde sa se apropie din nou de Europa. Ca vecin al ei, Bulgaria se poate folosi se aceasta legatura apropiata cu Turcia, pentru a relansa dialogul, ea poate actiona ca intermediar si traducator. Intotdeauna e bine sa vorbim unii cu alti, nu unii despre ceilalti".