In lipsa unor date care sa fie publicate de catre guvernul premierului Theresa May, primarul Londrei, Sadiq Khan, a publicat propriile date, evaluate de un consultant Cambridge Econometrics. Daca nu va realiza un acord privind Brexitul cu partenerii sai europeni, Regatul Unit ar putea pierde 482.000 de locuri de munca si 50 de miliarde de lire in investitii pana in anul 2030, afirma un raport comandat de primarul Londrei, Sadiq Khan, publicat miercuri, potrivit Rador care citeaza Les Echos.

Consultantul Cambridge Economics a studiat cinci scenarii ce acopera noua sectoare de activitate, mergand de la Brexitul "dur" si pana la o iesire mai favorabila pentru Londra. In cazul unui esec al complexelor si periculoaselor negocieri in curs intre Londra si Bruxelles privind iesirea Marii Britanii din blocul european, finantele si serviciile - aflate in special la Londra - vor suferi cel mai profund efectele: vor pierde 119.000 de locuri de munca.

87.000 de locuri de munca in pericol la Londra

Stiintele si tehnologiile vor pierde 11.000 de locuri, constructiile 5.000, iar sectorul creatie 6.000. In total 87.000 de locuri de munca sunt in pericol doar in capitala britanica daca Theresa May nu reuseste sa obtina o perioada de tranzitie de doi ani pentru a ajuta lumea economica britanica sa depaseasca aceasta tranzitie delicata. "Daca guvernul continua sa negocieze atat de prost, riscam sa ne indreptam spre un deceniu pierdut, de crestere slaba si cu putine locuri de munca", se alarmeaza Sadiq Khan intr-un comentariu la acest raport.

O imagine sumbra reiese, deci, din acest raport realizat la initiativa primarului laburist al Londrei ca reactie la incapacitatea guvernului doamnei May, si in special a ministrului pentru Brexit David Davis, de a aduce date si cifre referitoare la consecintele economice ale unui Brexit.

Responsabilul britanic pentru negocieri cu Michel Barnierv respinge criticile, afirmand ca "lucreaza pentru a asigura cel mai bun si mai ambitios acord Brexit pentru Regatul Unit". Considerandu-se acoperit de acordul amiabil incheiat in decembrie in cadrul unui consiliu european in cadrul caruia partenerii Londrei au acceptat principiul deschiderii celei de-a doua faze a negocierilor privind Brexit-ul, care ar urma sa devina efectiv in martie 2019.