Principalele doua partide separatiste din Catalonia, Junts per Catalunya si Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), au decis sa il sustina candidatura fostului lider Carles Puigdemont la sefia regiunii, relateaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Rezultatele din 21 decembrie ne mandateaza sa fim majoritari. Candidatul prezidential va fi, evident, Puigdemont", a spus Jordi Xucla, reprezentantul Junts Per Catalunya, la postul national de radio.

Cu toate acestea, daca Puigdemont va fi ales lider este incert cum va guverna de la Bruxelles, in contextul in care acesta cel mai probabil va fi arestat daca se intoarce in Spania.

Pe de alta parte, Ines Arrimadas, liderul formatiunii pro Spania, Ciudadanos, a spus ca un fugar un poate fi liderul regiunii.

"Nu poti avea o holograma ca presedinte al Cataloniei. Nu poti fi preseidnte al Cataloniei de la Bruxelles, prin Skype", a spus ea intr-un interviu televizat.

Prima sedinta a parlamentului catalan va avea loc pe 17 ianuarie si va reprezenta primul pas in vederea reinstalarii unui nou guvern, dupa ce Madridul a demis fosta administratie regionala, condusa de Puigdemont, pentru declararea ilegala a independente.

Celalalt candidat principal al separatistilor la functia de lider este seful ERC, Oriol Junqueras, care se afla in detentie la Madrid. El a solicitat sa fie eliberat pentry a participa la prima intalnire a parlamentului catalan.

Formatiunea pro Spania a castigat alegerile catalane, cu 37 de mandate, in schimb partidele separatiste au impreuna majoritate.