Germania a inregistrat vanzari la export fara precedent in anul 2017, subliniaza oficiul national de statistica. Dar motorul s-ar putea gripa in 2018. In timp ce Franta vede cum deficitul sau comercial se adanceste, Germania, asemenea autoturismelor pe care le exporta cu milioanele, tine drumul drept ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, scrie Les Echos, citata de Rador.

Potrivit Oficiului de Statistica, prima economie europeana a inregistrat in luna noiembrie exporturi in crestere cu 8 % fata de 2016, atingand 116,5 miliarde euro. Pe o perioada de 11 luni, exporturile sale au atins aproape 1.280 miliarde. Ceea ce inseamna ca recordul din 2016 a fost doborat in 2017. Aceasta noua reusita a brandului Made in Germany ar putea relansa controversa privind excedentul sau comercial, care a depasit 227 de miliarde de euro intre ianuarie si noiembrie.

Presedintele american Donald Trump considera "daunator" pentru tara sa deficitul comercial cu Germania. Chiar daca Emmanuel Macron nu mai critica in mod deschis excedentul Germaniei, stiind ca acest lucru deranjeaza Berlinul, in Europa subiectul ramane pe tapet. In timp ce multi observa cu neliniste o Germanie atotputernica luand din feliile de tort ale vecinilor, ramane de vazut daca aceasta dinamica se poate gripa. Pana in acest moment, nimic nu pare sa franeze masinaria germana: nici reintarirea monedei euro din 2017, nici incetinirea din anumite tari emergente, nici cresterea protectionismului. Doi factori pot totusi modifica aceste date in 2018, chiar daca la limita.

Cresterea salariilor

Primul factor vine de pe piata muncii. Confruntati cu o penurie de mana de lucru si cu liste de comenzi supradimensionate, angajatorii vor trebui sa bage mana in buzunare. Sunt prevazute cresteri salariale in toate sectoarele: 3,4 % anul acesta si 3,5 % anul viitor. Doar in 2011 (+3,4 %) sau 1993 (+4,3 %) s-au mai intalnit aceste niveluri de crestere. Daca moderarile salariale din anii 2000 au impulsionat exporturile germane, cresterile de acum ar putea avea efect invers. Va creste cererea interna, deci si importurile. La fel si in cazul celui de-al doilea factor: CDU (formatiunea Angelei Merkel) si SPD (Martin Schulz), care negociaza saptamana aceasta formarea unui guvern, ar putea beneficia de incasari fiscale crescute.

Cadourile viitorului guvern

Potrivit presei, marja de manevra a viitorului guvern va fi de circa 45 miliarde de euro (pe patru ani). Pot fi deci reduse impozitele si poate fi dat un mic impuls pensiilor. Ultimul guvern al Angelei Merkel a multiplicat deja cadourile sociale. "Germania desface surubul" in materie de competitivitate, se alarmeaza economistii de la Commerzbank, analizand in special eforturile fiscale ale altor tari, dar si cresterea costurilor mainii de lucru dincolo de Rin.

O scadere a competitivitatii Germaniei nu ar fi neaparat un cadou pentru vecinii sai. Intre ianuarie si noiembrie 2017, exporturile Germaniei catre zona euro (434 miliarde de euro) au corespuns aproape in totalitate importurilor din zona euro (422 miliarde). Excedentul comercial a avut loc mai ales cu tari terte si cu restul UE