Prima mutare a Turciei pe plan diplomatic a fost facuta in Europa, care in ultima perioada fusese lasata in plan secund. Primele tinte ale acestei actiuni au fost "greii" Europei, Franta si Germania. Presedintele Recep Tayyip Erdogan s-a intalnit la Paris cu presedintele Frantei, Emmanuel Macron, iar ministrul de externe, Mevlut Cavusoglu, s-a intalnit in orasul german Goslar cu omologul sau Sigmar Gabriel.

Dupa tensiunile de anul trecut dintre Turcia si Europa, acum se poate vedea vointa ambelor parti de a imbunatati relatiile. Ca si Turcia, si cele mai importante tarile ale Europei au constientizat, in ciuda neintelegerilor existente, ca au importante interese comune si ca nu isi permit luxul de a se rupe una de cealalta, potrivit Rador care citeaza Milliyet.

Aceasta constientizare a facut ca ambele parti sa simta nevoia unei repozitionari in relatiile dintre ele. Prioritatea consta in gasirea de solutii prin dialog la divergentele existente si consolidarea cooperarii economice, politice si sociale impuse de interesele comune. De altfel, declaratiile prilejuite de ultimele vizite in Franta si Germania au evidentiat acest lucru.

Iar cele afirmate in legatura cu Uniunea Europeana in cadrul celor doua vizite a scos la iveala intr-un mod clar o realitate pe care o simteam - sau o cunosteam.

Cuvinte neprotocolare

In cadrul conferintei de presa comune de la Paris, Macron a vorbit deschis. Mesajul transmis era clar: Turcia sa nu astepte ceva de la negocierile pentru aderare cu drepturi depline... Nu exista posibilitatea deschiderii unor noi capitole... Dar nu se doreste ruperea totala a Turciei de Uniunea Europeana... Cel mai bine ar fi dezvoltarea unui nou model de parteneriat, continuarea dialogului si cooperarii...

Evitand subiectul Uniunea Europeana, ministrul de externe al Germaniei, Sigmar Gabriel, a recomandat in cadrul conferintei de presa comune cu ministrul de externe, Mevlut Cavusoglu, sa se renunte la procesul de aderare si sa se concentreze pe cooperare... Iar declaratia presedintelui Erdogan ne arata ca Ankara nu a renuntat la ideea aderarii cu drepturi depline la UE. Mesajul transmis de presedinte era clar: Turcia a obosit sa astepte de 54 de ani. Se apropie un punct in care trebuie luata o decizie in aceasta problema. Turcia nu poate astepta mai mult...

Care este optiunea?

Prin declaratia sa Erdogan a transmis mesajul ca "nu doreste sa inteleaga" ceea ce a spus Macron legat de aceasta problema, ca "se concentreaza" sa-si expuna propria opinie si ca nu doreste sa discute o formula precum parteneriatul cu UE. Insa este clar ca procesul de negociere pentru aderarea cu drepturi depline nu va putea continua, si chiar daca va continua nu se va ajunge nicaieri: daca mentinerea vie a legaturilor cu Uniunea Europeana reprezinta o optiune si o prioritate a politicii externe a Turciei, ar trebui gandite si dezbatute si alternative care sa faca posibil acest lucru.

Nu poate fi decat benefic daca am lua in calcul, cu plusuri si minusuri, optiuni precum ruperea de UE sau un parteneriat diferit. Insa in cercurile care au legatura cu acest subiect nu s-au facut studii in acest sens. A venit timpul sa se realizeze astfel de studii intr-o noua viziune, potrivit Milliyet.