Expert al Centrului pentru Analiza Politicilor Europene de la Washington, Janusz Bugajski, considera ca Moscova prin propaganda si provocari constante va continua sa provoace tensiuni intre Muntenegru si Serbia si intre statele din Balcanii de Vest. Bugajski a declarat pentru cotidianul "Pobjeda" de la Podgorica ca Moscova va incerca sa "creeze conflicte latente" din toate neintelegerile dintre statele din Sud-Estul Europei, potrivit RTS, preluat de Rador.

"Prin invrajbirea statelor vecine, Moscova isi va consolida pozitia in Balcani si Europa Centrala. Este un exemplu clasic de politica imperiala - "dezbina si stapaneste" - a apreciat Bugajski. Analistul a afirmat ca Moscova se va "implica in toate alegerile" din regiune si "pentru Serbia se poate anticipa un scenariu similar celui petrecut inaintea alegerilor din Muntenegru".

Pentru a preintampina o astfel de situatie, Bugajski propune ca "opinia publica sa fie sensibilizata cu privire la atacurile politice si informatice ale Kremlinului". "Trebuie formate grupuri bilaterale de lucru compuse din experti in propaganda cibernetica pentru a se apara impotriva atacurilor de acest fel" - a apreciat Bugajski si a adaugat ca integrarea statelor din Balcanii de Vest in NATO si Uniunea Europeana s-ar putea realiza in zece ani.

"Poate UE nu este structura ideala pentru cei care sunt deja membri, dar pentru statele aspirante asigura prosperitate economica si consolidare politica. Afirm ca pentru Balcanii de Vest nu exista alta sansa. Alternativa este izolarea, mai multa instabilitate si alte conflicte" - a apreciat Bugajski.