La putine ore dupa discutia dificila dintre noul premier Mateusz Morawiecki si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, in Polonia are loc o importanta remaniere de guvern. Printr-o mutare anticipata deja de mai multe zile, seful guvernului a inlocuit doi ministrii considerati dintotdeuna ca fiind exponenti ai ''uliilor'' atat fata de sindicatele europene, cat si de opozitie si societatea civila, potrivit Rador care citeaza La Repubblica.

Foto:

Este vorba de titularii Ministerului Apararii, Antoni Macierewicz si de cel al Afacerilor Externe Witold Waszczykowski care au fost inlocuiti cu Mariusz Blaszczak, respectiv cu Jacek Czaputowicz. Iar primul-ministru, care in cabinetul anterior condus de Beata Szydlo a fost responsabil cu Economia si Finantele, i-a incredintat acest minister Teresei Czerwinska. Ministrul mediului, Jan Szyszko, a fost si el inlocuit.

Evident ca remanierea nu schimba culoarea guvernului, care ramane desigur o expresie a partidului national-conservator PiS (Prawo i Sprawiedlywosc, Lege si Justitia) aflat la putere din din noiembrie 2015, moment in care a castigat alegerile libere. Dar poate indica dorinta de a face un gest simbolic de relaxare din interior, si chiar mai mult, catre Uniunea Europeana. Cu atat mai mult cu cat peste cateva ore Morawiecki va zbura la Bruxelles pentru a avea o discutie cu Juncker, a carei tema principala va fi amenintarea reprezentata de sanctiunile UE impotriva Poloniei, acuzata de incalcarea principiilor si a valorilor statului de drept.

Astfel Morawiecki, chiar daca nu actioneaza in opozitie cu liderul istoric al PiS si cel mai influent si popular politician din tara, Jaroslaw Kaczynski, isi consolideaza pozitia de lider cu o mare putere decizionala. Aceasta ar fi o prima interpretare a faptelor. Tinand cont desigur si de simpatiile politice a cel putin trei din ministrii inlocuiti. Cel mai "uliu" dintre toti era considerat titularul Apararii, Macierewicz, definit de adversari, de mass-media independenta, de societatea civila si de observatorii straini ca un exponent al aripii drepte a PiS, cu pozitii extrem de dure impotriva a ceea ce Varsovia (dar si NATO) definesc ca fiind politicile agresive sau provocatoare ale Rusiei.

Macierewicz a fost sustinatorul unui program important de reinarmare si al infiintarii militiilor voluntare de tineret insarcinate cu apararea frontierei de est, trupe antrenate de catre fortele armate regulate. Waszczykowski este considerat un diplomat cu experienta, dar desigur ca aflandu-se mereu in prima linie in calitate de ministru de externe s-a distins prin raspunsurile dure date criticilor aduse de partenerii UE privind reformele institutionale si optiunile politice a guvernului de la Varsovia.

In special in ceea ce priveste reforma justitiei care, potrivit opozitiei interne, a organizatiilor societatii civile poloneze si a Comisiei abroga total, sau aproape, independenta sistemului judiciar. In final, ministrul detronat al mediului, era privit de partenerii occidentali ca un simbol al controversatei despaduriri a Padurii din Bialowieza si a alegerilor in materie de politica energetica, cum ar fi cea de a continua sa se concentreze pe carbune, decizie care pentru multi par a fi incompatibila cu obiectivele europene de aparare ale climei si cu acordurile internationale de la Paris.

Acum ramane de vazut daca remanierea, precum si noile chipuri si nume, vor aduce si semnalele concrete ale unor noi alegeri politice care sa fie convingatoare si in fata Uniunii Europene, destul de ferma si critica.