La Panmunjom, in zona demilitarizata dintre cele doua Corei - de Nord si de Sud - au inceput marti negocieri bilaterale privind in primul rand participarea nord-coreeana la Jocurile Olimpice de Iarna de la Pyeongchang, informeaza agentiile internationale de presa, citate deAgerpres. Un prim rezultat, anuntat de un oficial sud-coreean, este ca sportivii nord-coreeni vor fi insotiti de oficialitati de rang inalt de la Phenian.

Convorbirile urmau sa continue marti dupa-masa, in Casa Pacii, o cladire cu trei niveluri din Coreea de Sud, imediat langa zona demilitarizata.

Cele doua delegatii sunt conduse de Ri Son-gwon, presedintele Comitetului pentru Reunificarea Pasnica a Tarii de la Phenian, respectiv de ministrul reunificarii de la Seul, Cho Myoung-gyon, precizeaza agentia sud-coreeana de presa Yonhap.

Primul a declarat, la inceputul dialogului: "Am venit aici cu speranta ca cele doua Coree vor discuta cu atitudini sincere si de buna-credinta pentru a aduce rezultate pretioase poporului coreean, care nutreste mari asteptari de la aceasta intalnire, ca un prim cadou de Anul Nou". In replica, reprezentantul Coreei de Sud a apreciat ca "daca inceputul e bun, treaba e pe jumatate facuta" si si-a exprimat speranta ca partile vor dialoga "cu hotarare si perseverenta".

Legat de participarea nord-coreeana la Jocurile Olimpice din Sud, trebuie stabilit daca delegatia din Nord se va deplasa pe cale terestra sau pe alte rute; daca va fi insotita de suporteri si de ansambluri artistice; daca sportivii din cele doua tari vor defila - asa cum a propus Seulul - impreuna, sub un drapel reunificat, la ceremoniile de deschidere si de inchidere, ca si la Jocurile Olimpice de vara de la Sydney, in 2000, si de la Atena, in 2004, si la cele de la Torino, in 2006; cazarea delegatiei nord-coreene si alte detalii organizatorice.

Pe agenda s-ar putea afla insa si alte subiecte. Liderul de la Phenian, Kim Jong-un, a facut un prim pas spre ameliorarea relatiilor bilaterale, anuntand in mesajul de Anul Nou posibilitatea participarii sportivilor nord-coreeni la evenimentul olimpic.

Inaintea reluarii dialogului la nivel inalt pentru prima oara din 2015, ambele parti au facut concesii. Coreea de Sud a amanat pana dupa Jocurile Olimpice manevrele militare comune cu SUA, considerate de Nord acte ostile de pregatire pentru razboi. Coreea de Nord a acceptat redeschiderea legaturii telefonice directe intrerupte in 2016.

In continuare, Sudul ar putea ridica problema reunificarii familiilor separate de razboiul din 1950-1953 si cere detensionarea militara, iar Nordul ar putea insista asupra incetarii exercitiilor militare sud-coreene alaturi de americani si asupra ridicarii sanctiunilor economice.

Dupa primele convorbiri, partea sud-coreeana a anuntat ca a propus reunirea familiilor cu ocazia Anului Nou lunar, in februarie, a anuntat Chun Hae-sung, adjunct al ministrului unificarii.