Puternicul sindicat german al metalurgiei IG Metall a dat luni startul luptei cu patronatele in incercarea de a obtine o majorare salariala de 6% si o saptamana de munca de doar 28 de ore, un conflict social care se anunta drept unul dintre cele mai dure din ultimii ani in Germania, scrie AFP.

Cateva zeci de greve de avertisment sunt in curs luni in toata tara, in special in sectorul auto, pentru a sustine revendicarile sindicale, cea mai importanta fiind reducerea timpului de munca la 28 de ore saptamanal.

Grevele afecteaza companii alese cu grija, printre care Volkswagen, Porsche, Otis si Bombardier, cu 700.000 de grevisti anuntati.

IG Metall va mari presiunea marti, cand cere oprirea lucrului in 143 de companii, iar miscarea urmeaza sa dureze cel putin o luna, dupa primele greve de avertisment foarte localizate, saptamana trecuta, in special la Porsche.

Din octombrie, sindicatul cere pentru cei 3,9 milioane de angajati o majorare salariala de 6%. Federatia patronala Gesamtmetall propune 2%. Nimic neobisnuit, in conditiile in care partile se intalnesc in general la jumatatea drumului.

Saptamana de 28 de ore

Conflictul este centrat insa acum pe cererea neobisnuita a IG Metall: trecerea de la o saptamana de munca de 35 de ore la 28 de ore pentru cei care o doresc, dar fara ca angajatii sa piarda in totalitate veniturile pentru cele sapte ore lucrate mai putin.

Formula ar urma sa fie valabila doi ani maxim iar angajatorul trebuie sa garanteze revenirea la postul de munca cu norma intreaga.

Patronatul considera cererea inadmisibila si impracticabila, in conditiile in care doua treimi dintre salariati ar putea opta pentru aceasta formula.

Daca impasul se confirma, etapa urmatoare ar fi o greva dura, o raritate in aceasta tara.

Intreruperile de lucru insotesc in mod traditional negocierile salariale in Germania. In schimb, IG Metall nu a mai organizat o greva nationala din 2003.

Amenintarea unui conflict dur si de durata in industriile infloritoare si esentiale pentru Germania, precum auto si masini-unelte, ingrijoreaza patronatele.

IG Metall este in pozitie de forta. Toate fundamentele economiei germane - somaj, exporturi, inflatie - sunt pe verde.

Cu aproape 2,3 milioane de membru, IG Metall, care reprezinta salariati din industrie (Siemens, ThyssenKrupp), siderurgie (VW, Daimler, Porsche), electronica sau textile, este cel mai mare sindicat din Europa.