John Young, astronautul care a zburat de doua ori spre Luna si a avut o cariera de peste patru decenii, a murit la varsta de 87 de ani, potrivit unui anunt NASA. Considerat un pionier al programului spatial, Young a zburat in prima misiune Gemini, iar in 1969 a fost prima persoana care a orbitat singura in jurul Lunii in misiunea Apollo 10, scrie News.ro, citand BBC.

"NASA si lumea au pierdut un pionier", a anuntat Robert Lightfoot, intr-un comunicat.

John Young s-a retras in 2004, dupa o cariera de 42 de ani, in care a zburat de sase ori in spatiu. El a murit vineri din cauza unor complicatii, pe fondul unei pneumonii.

Nascut in San Francisco, in 1930, Young a obtinut o diploma in inginerie aeronautica, la Georgia Institute of Technology, si a fost pilot in Marina Americana.

A fost cooptat ca astronaut NASA in 1962 si a zburat prima data in spatiu in 1965, cu misiunea Gemini 3. In mai 1969, Young a fost parte din misiunea Apollo 10, care a zburat spre Luna, ca repetitie pentru aselenizarea lui Apollo 11, cateva luni mai tarziu. Echipajul a testat modulul lunar, pe orbita.

Young a pasit pe Luna in 1972, cand a fost comandant al misiunii Apollo 16 - fiind cel de-al noualea dintre cei 12 oameni care au pasit vreodata pe suprafata satelitului natural.

In 1981, Young a comandat zborul inaugural al Columbia. Doi ani mai tarziu, a devenit prima persoana care a zburat in sase misiuni spatiale, cand a comandat Columbia in prima misiune Spacelab. Aceasta a fost ultima lui calatorie in spatiu.