Asociere germano-israeliana in industria carnii de laborator, care ar urma sa ajunga in restaurante in urmatorii trei ani 

de Dani Rockhoff     HotNews.ro
Duminică, 7 ianuarie 2018, 20:00 Actualitate | Internaţional


piept de pui cu spanac
Foto: lecker.de
Cel mai mare producator din Germania de carne de pasare, PHW/Wiesenhof, intra in productia de carne produsa artificial. Compania a achizitionat o  participatie minoritara la start-up-ul israelian Supermeat, a declarat CEO-ul PHW, Peter Wesjohann, agentiei de presa germane, dpa. Acest pas nu este strain de cresterea cererii pe piata de carne de pasare, de reducerea costurilor pentru producerea ei, dar si de scandaluri din trecut legate de protectia animalelor sau de exploatarea angajatilor din abatoare, printre care si romani.

Wesjohann a declarat ca angajamentul cu SuperMeat este „mai putin o investitie pur financiara, ci mai degraba un inceput de parteneriat strategic", dupa cum mentioneaza Tageszeitung.de. El presupune ca, in cativa ani, va exista o cerere de carne produsa artificial, similara cu aceea pentru inlocuitorii de carne vegani, oferiti deja de Wiesenhof. Wesjohann nu a precizat marimea participatiei PHW la compania israeliană. Alti investitori la Supermeat provin din SUA.

 „Acest parteneriat ne va permite sa lansam o noua generatie, revolutionara, de produse din carne gustoase si durabile, in toata Europa si dincolo de ea”, a declarat directorul SuperMeat, Ido Savir. Carnea ar costa la fel de mult ca si carnea de pasare conventionala. Start-up-ul din Tel Aviv pretinde ca a primit trei milioane de dolari din diverse participatii. 

Savir a spus ca se asteapta sa livreze in restaurante prima generatie de carne produsa artificial, in viitorii trei ani. „Urmatorul pas ar fi cresterea productiei la scara industriala in alti doi pana la cinci ani, pentru a furniza in magazine alimentare si supermarket-uri”. 

Avantajul carnii produse artificial, numita si carne in vitro, consta in oportunitatea de a reduce cerintele de resurse ridicate care apar in productia de carne. CEO-ul SuperMeat a evocat si studii in care carnea „din retorta” se zice ar putea reduce emisiile de gaze cu efect de sera si ar reduce consumul de apa si de teren. Profesorul de filosofie la Universitatea din Lüneburg, Richard David Precht, de exemplu, vede carnea din laborator ca „solutia la o problema umana, din punct de vedere etic, economic si ecologic”.

Carnea artificiala este produsa prin cresterea celulelor musculare animale in laborator. Acestea ar fi prelevate de la pui „fara durere”, a spus compania. Drept urmare, ONG-urile pentru protectia animalelor, cum este si Peta, saluta dezvoltarea tehnicii de producere a carnii in vitro. Fundatia vegana Albert Schweitzer afirma si ea ca astfel de tehnologii „nu numai ca reduc in mod semnificativ suferinta animalelor, dar si protejeaza mediul si resursele naturale”.

Potrivit unui studiu recent al Institutului de Tehnologie din Karlsruhe, productia de carne de laborator este insa momentan costisitoare si posibila doar in cantitati mici. Din moment ce bioreactoarele folosite pana acum necesita multa electricitate, exista indoieli, in special in cazul carnii de pasare, ca emisiile de gaze cu efect de sera ar scadea. 

Cu toate acestea, cercetatorii considera ca, in viitor, carnea de laborator poate ajuta la rezolvarea problemelor legate de consumul de carne al unei populatii mondiale in crestere, al celor legate de schimbarile climatice si de protectia animalelor. Prin urmare, carnea in vitro este „o alternativa posibila”, in concurenta cu alternativa reducerii consumului de carne si a transformarii ecologice a agriculturii.  
Concernul PHW-Gruppe / Lohmann & Co. AG este cel mai mare crescator si producator de carne de pasare din Germania, cu 4,5 milioane de pasari taiate saptamanal. Aditional, compania furnizeaza hrana si vaccinuri pentru animale, ca si suplimente alimentare, „in cadrul unui grup de peste 35 de companii independente”, dupa cum se prezinta aceasta pe pagina sa online. http://www.phw-gruppe.de Grupul PHW are sediul in Rechterfeld, in nord-vestul Germaniei, o cifra de afaceri totala de 2,46 miliarde de euro si aproximativ 6.900 de angajati. 

„Compania a fost criticata in mod repetat pentru faptul ca in firmele sale subsidiare s-ar fi practicat cruzimea fata de animale, ca si exploatarea muncitorilor est-europeni, pentru optimizarea profiturilor”, mentioneaza wikipedia.de. In anul 2013, intr-un astfel de scandal legat de conditiile improprii de cazare si munca ale lucratorilor de la abatoarele Wiesenhof, au fost implicati si romani. 






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















1652 vizualizari

  • +7 (9 voturi)    
    astia au reinventat parizerul (Duminică, 7 ianuarie 2018, 21:33)

    natbl73 [utilizator]

    .
    • -1 (1 vot)    
      Parizerul... (Luni, 8 ianuarie 2018, 6:58)

      A.Corneliu [utilizator] i-a raspuns lui natbl73

      Parizerul de pe vremea lui Ceasca este imposibil de reinventat.
  • +3 (5 voturi)    
    Hmmm (Duminică, 7 ianuarie 2018, 21:42)

    ipolitic [utilizator]

    Deci,in curand vom manca carne de pui in vitro.Sau carne de porc in vitro. Sau carne de vita. Hai sa zicem ca pina acum e OK.
    Dar cum cunosc eu omenirea, vor aparea niste scelerati exotici, care se vor gandi-ce ar fi sa mancam o friptura de om cu garnitura de spanac? Ca n-o fi canibalism, e in vitro.
    • +3 (5 voturi)    
      Aaaahhh... (Duminică, 7 ianuarie 2018, 23:26)

      Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

      ... si care-ar fi de fapt problema?!?
      Decat sa-si satisfaca asemenea pofte in mod real canibalic, macar si-ar produce-marfa acasa in mod hai sa-i zicem benign, nevatamator pentru altii. Lasand imaginatia sa zburde chiar mai mult/mai departe, ne putem imagina un comert infloritor cu prelevari de celule de pe la tot felul de vedete, destinate celor care vor sa se delecteze bunaoara cu p...e gratar de la vedeta X (daca stiti cunoscuta specialitate de vita din restaurantele cu specific romanesc). S.a.m.d.

      Exemplul dvs., desi marginal, as zice ca sustine de fapt ideea.
      • 0 (2 voturi)    
        Haha... (Luni, 8 ianuarie 2018, 0:02)

        arap [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

        Parca si vad meniul: pulpita frageda de Jennifer Lawrence, coapsa apetisanta de Cara Delevingne si fund bine copt de Kim Kardashian. Bon apetit !
  • +3 (3 voturi)    
    ... (Duminică, 7 ianuarie 2018, 21:58)

    cartograful [utilizator]

    https://www.youtube.com/watch?v=YurlwTrljQw
  • +3 (3 voturi)    
    Producatorii clasici se vor reprofila (Duminică, 7 ianuarie 2018, 23:34)

    sucar [utilizator]

    cei care cresc animale vor produce carne ecologica, cei care produc masini pe benzina vor produce masini electrice, producatorii de petrol vor deveni prodicatori de energie solara, eoliana si nucleara (fuziune) si tot asa.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by