Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a anuntat vineri ca Turcia a luat initiativa unui nou format de dialog privind Siria, la care urmeaza sa participe in prima etapa ministrii de externe ai asa-numitelor "tari cu afinitati" - Statele Unite, Franta, Germania, Regatul Unit, Italia, Uniunea Europeana, Turcia, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Iordania si Qatarul, scrieAgerpres.

"Am perceput o comunitate de vederi si de interese strategice (...) si imi doresc sa reusim sa colaboram pentru a aduce o solutie utila si durabila in Siria", a declarat Macron, citat de AFP, dupa intalnirea de la Paris cu omologul sau turc, Recep Tayyip Erdogan.

Reuniunea ministrilor de externe in noul format urmeaza sa aiba loc in februarie. Ulterior, "vom vedea cum putem progresa in acest dosar", a precizat Erdogan.

AFP reaminteste ca Turcia este deja angajata in alte doua procese de negocieri privind Siria: cel de la Astana, la care participa si Rusia si Iranul, pentru limitarea conflictului armat, si cel politic, de la Soci. Macron a apreciat ca aceste procese nu sunt impartiale politic, deoarece partile rusa si iraniana "au mai mult interesul de a-si construi influenta, puterea sau propriile compromisuri bilaterale cu Siria, decat de a construi o stabilitate reala". De aceea, potrivit presedintelui francez, este necesara asocierea altor puteri din regiune si reprezentarea tuturor factiunilor siriene de opozitie. Erdogan sustine insa ca negocierile respective nu sunt "alternative", ci "complementare" celor de la Geneva, coordonate de ONU.