Rwanda si Uganda au dezmintit vineri informatii privind existenta unor acorduri cu Israelul pentru reprimirea migrantilor africani, transmite Reuters.

Israelul anuntase miercuri ca va plati mii de migranti africani pentru a-i determina sa se intoarca in tarile lor de origine sau in alte state. Cei care vor mai fi gasiti pe teritoriul israelian dupa sfarsitul lui martie vor fi inchisi, a avertizat guvernul condus de Benjamin Netanyahu, potrivitAgerpres.

Israelul nu a precizat unde ar urma sa plece refugiatii, dar organizatii pentru apararea drepturilor omului, printre care Hotline pentru Refugiati, au afirmat ca Rwanda si Uganda au mai acceptat in trecut migranti din Israel.

Ministrul de externe de la Kigali, Olivier Nduhungirehe, a scris vineri in reteaua Twitter ca "Rwanda nu are nicio intelegere cu Israelul privind gazduirea niciuni migrant african". Omologul sau ugandez, Okello Oryem, a declarat agentiei Reuters ca "nu exista niciun acord scris si nicio forma de acord intre guvernul Ugandei si cel al Israelului pentru primirea unor refugiati din Israel".

Reuters observa ca majoritatea migrantilor din Israel provin din Eritreea si Sudan, iar multi dintre ei sustin ca s-au refugiat din cauza razboaielor si persecutiilor, precum si a dificultatilor economice. Israelul ii trateaza pe toti ca refugiati din motive economice, iar unii aparatori ai drepturilor omului au acuzat guvernul israelian ca proceseaza lent solicitarile de azil.