La New York a inceput vineri o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU consacrata situatiei din Iran, iar primele luari de pozitie dezvaluite de agentiile internationale de presa arata divergente intre statele membre permanente ale Consiliului, scrieAgerpres. Intrunirea are loc dupa consultari cu usile inchise, la cererea Rusiei, precizeaza AFP.

Inaintea primei reuniuni din 2018 a Consiliului de Securitate, Statele Unite au facut cunoscut ca nu intentioneaza sa permita repetarea, in cazul Iranului, a tacerii de la inceputul conflictului din Siria. Ambasadoarea americana la ONU, Nikki Haley, a avertizat vineri Iranul ca lumea urmareste cu atentie reactia autoritatilor de la Teheran la manifestatiile antiguvernamentale. "Regimul iranian calca in picioare drepturile poporului", care cere incetarea sustinerii terorismului, a sustinut ea.

Rusia considera ca demersurile la ONU reprezinta un atac la adresa suveranitatii Iranului, consemneaza AFP.

Ambasadorul Frantei la Natiunile Unite, Francois Delattre, a afirmat ca oricat de ingrijoratoare ar fi situatia din Iran, evenimentele recente nu constituie in sine o amenintare pentru pacea si securitatea mondiala, informeaza Reuters.

Ambasadorul britanic Matthew Roycroft a declarat, potrivit Reuters, ca de prea multe ori interesele legitime de securitate ale Iranului in Orientul Mijlociu sunt urmarite cu ajutorul unor mijloace care destabilizeaza sau ameninta alte tari, sprijina terorismul si distorsioneaza economia iraniana.