Un tribunal din Georgia l-a condamnat pe fostul lider Mihai Saakasvili, in absenta, la trei ani de inchisoare pentru incercarea de a acoperi deovezile cu privire la uciderea unui bancher georgian in timpul mandatului sau de presedinte - un verdict pe care l-a denuntat ca fiind ilegal, relateaza Reuters.

Mihail SaakasviliFoto: AGERPRES

Georgia a spus ca incerca extradarea lui Saakasvili, care a fost presedinte in perioada 2004-2013, din Ucraina, unde este o figura importanta a opozitiei.

Un tribunal din Tbilisi l-a gasit vinovat pe Saakasvili ca a abuzat de puterea sa de presedinte pentru a incerca sa acopere dovezile omorarii in 2006 a bancherului Sandro Girgvliani si pentru gratierea a patru barbati condamnati pentru crima.

Saakasvilli a denuntat verdictul ca fiind ilegal.

"Verdictul tribunalului georgian... impotriva mea este complet ilegal si contravine tuturor normelor internationale si nationale, dar si bunului simt", a scris Saakasvili pe Facebook.

Ucraina a spus ca ar lua in considerare cererea Georgiei de extradare desi ar trebui urmate anumite proceduri.

Sandro Girgvliani, gasit mort pe 28 ianuarie 2008, s-a certat aprig, cu o seara inainte, cu patru reprezentanti de rang inalt de la Ministerul de Interne, care erau insotiti de sotia ministrului de atunci Vano Merabisvili.