Comisia externa a Camerei Reprezentantilor din Belarus (camera inferioara a parlamentului) a propus guvernului de la Minsk introducerea asa-zisului "certificat de compatriot". Mediile locale arata ca o persoana care poseda un astfel de certificat ar putea, intre altele, sa intre in Belarus fara viza. Este vorba nu numai de belarusii care au emigrat definitiv din tara, dar ar beneficia de aceasta situatie si cei ai caror stramosi au avut vreo legatura cu Belarus, chiar in trecutul indepartat, potrivit Rzeczpospolita, citat de Rador.

"Nu trebuie sa demonstrezi nationalitatea belarusa. Aici nu este vorba de nationalitate, ci de radacini istorice. Republica Belarus a luat nastere relativ nu demult, dar avem o istorie de peste o mie de ani. Locuitorii Marelui Ducat Lituanian s-au definit ca fiind lituanieni, dar langa ei au locuit si tatari, evrei, polonezi si ruteni" spune pentru Rzeczpospolita Valeri Varanetki, presedintele comisiei si fost sef adjunct al MAE belarus. "Anul trecut, Belarus a fost vizitata de o delegatie a Seimului polonez in frunte cu vicemaresalul Ryszard Terlecki. Deputatii polonezi au povestit despre legaturile lor cu diferite localitati situate in Belarus. Ei isi amintesc de aceste legaturi si acest lucru este important pentru noi. Belarus este deschisa pentru toti cei care isi amintesc de radacinile lor", adauga el.

Daca initiativa propusa de parlamentarii belarusi va intra in vigoare, vor beneficia de ea nu doar cei aproape 50.000 de cetateni polonezi, care declara ca sunt de nationalitate belarusa. Vor putea calatori fara viza si miile de polonezi ai caror stramosi au locuit pe teritoriile celei de a II-a Republici Polone, aflate astazi in granitele Belarus. Mediile belaruse compara "certificatul de compatriot" cu Carta Polonezului (certificatul de polonez), la a carei introducere autoritatile de la Minsk s-au opus. In anul 2011, parlamentul a adoptat chiar o lege care interzice functionarilor belarusi si celor in uniforma sa posede certificatul de polonez.

In vara anului trecut, ambasadorul R. Polone in Belarus, Konrad Pawlik, a spus ca in curs de zece ani circa o suta de mii de cetateni ai Belarus au primit certificatul de polonez, ceea ce reprezenta aproape jumatate din toate documentele eliberate care confirmau apartenenta la poporul polonez in statele fostei URSS. "Varsovia a dorit pur si simplu sa-si extinda influentele peste granita. Este vorba de realizarea anumitor interese in tarile in care este eliberat certificatul de polonez" - spune pentru "Rz" un functionar belarus de rang inalt, care doreste sa-si pastreze anonimatul. Nu vrea sa spuna de realizarea caror scopuri este interesata Polonia, dar subliniaza ca prin "certificatul de compatriot" Belarus vrea sa obtina aliati peste granita - exclusiv in scopuri culturale si economice".

"Cei de la Minsk inteleg ca Belarus trebuie sa se deschida spre lumea civilizata. In caz contrar, economia se va prabusi" - spune pentru Rzeczpospolita Aleksander Milinkevici, candidat la functia de presedinte al Belarus in alegerile din anul 2006. "In guvern apar oameni tineri cu instruire occidentala, pe care Lukasenko reuseste sa-i asculte", adauga Rzeczpospolita.