Dupa Brexit, statul britanic isi va lua sarcina, timp de cativa ani, sa plateasca agricultorilor subventii platite pana acum de UE, pana la crearea unui nou sistem national, a dat asigurari joi ministrul agriculturii. Agricultorii britanici primesc in fiecare an aproape 3 miliarde de lire (3,34 miliarde de euro) prin politica agricola comuna (PAC), potrivit cifrelor NFU, Sindicatul National al Agricultorilor. Aceasta suma este repartizata in principal in functie de suprafata de teren cultivata de fiecare lucrator agricol, potrivit Rador care citeaza Le Soir.

Ministrul Michael Gove a criticat PAC, considerand functionarea sa "nedreapta, ineficienta si generatoare de efecte perverse", intr-un discurs tinut la Oxford. El a garantat totusi mentinerea platii subventiilor de catre statul britanic "timp de cativa ani", pentru "a lasa timp agricultorilor sa-si schimbe modelul economic, pentru a-i ajuta sa faca investitiile necesare si sa pregateasca viitorul". Regatul Unit nu va mai primi ajutoare prin PAC incepand de la retragerea sa din Uniunea Europeana, prevazuta pentru martie 2019.

Londra doreste sa stabileasca o perioada de tranzitie ai carei termeni trebuie negociati cu Bruxellesul. Guvernul britanic s-a angajat deja sa mentina nivelul global al subventiilor agricole cel putin pana in 2022, dar a prevazut sa revada dupa aceasta data modalitatile de atribuire. M

ichael Gove a anuntat ca viitorul sistem de ajutoare pentru agricultori, schitat in prezent de ministerul sau, va tine cont mai bine de eforturile de aparare a mediului, a biodiversitatii sau calitatii apei. "Vom concepe un nou program, accesibil cvasi-totalitatii exploatantilor si proprietarilor de teren agricol care doresc sa-si amelioreze mediul natural, ca sa ofere habitate noi faunei sau sa protejeze flora salbatica", a afirmat el. El a mai aratat ca folosirea de tehnologii inovative sau deschiderea unor ferme pentru public ar putea figura printre criteriile de calcul ale viitoarelor subventii.