Grecia doreste sa rezolve in acest an disputa in privinta numelui fostei Republici Iugoslave a Macedoniei, miscare care ar putea debloca ambitia statului balcanic de a adera la Uniunea Europeana, noteaza Reuters. Atena a blocat incercarile Republicii Iugoslave de a adera la NATO si obiecteaza la aderarea la UE, deoarece se spune ca numele Macedonia presupune o pretentie teritoriala asupra regiunii nordice a Greciei cu acest nume.

MacedoniaFoto: Wikipedia

"Cred ca anul 2018 va fi anul in care vor fi rezolvate problemele de politica externa care au ramas in noroi timp de zeci de ani", a declarat ministrul de externe, Nikos Kotzias.

"Toti vom contribui la bunastarea balcanilor", a mai adaugat acesta.

Mica Republica Iugoslava de aproximativ doua milioane de persoane a declarat independenta in 1991, evitand violentele care au insotit o mare parte din destramarea Iugoslaviei.

Insa Grecia nu accepta sprijinul pentru integrarea viitoare a Macedoniei in organismele internationale, inclusiv in NATO, pana cand aceasta nu este de acord sa isi schimbe numele.

Atena a convenit doar ca tara sa poata fi mentionata in locatii internationale ca "fosta Republica Iugoslava a Macedoniei", ca masura interimara pana la solutionarea litigiului.

"Cu privire la problema numelui, guvernul negociaza si sustine un nume complex care va fi utilizat pe deplin in intreaga lume", a declarat Kotzias, fara a elabora insa.