Ultranationalistul Tomislav Nikolici a castigat primul tur al alegerilor prezidentiale din Serbia, etapa a doua urmand sa aiba loc peste doua saptamani, transmite BBC.

Potrivit rezultatelor partiale, Nikolici ar fi castigat 39% din sufragiile alegatorilor, in imp ce candidatul pro-occidental Boris Tadic, actualul presedinte al tarii, a fost preferat de 35% dintre sarbi.

Tomislav Nikolici, care si-a exprimat de multe ori opiniile pro-rusesti, a afirmat ca formatiunea sa, Partidul Radical, "nu mai poate fi oprita" si ca doreste "sa uneasca Serbia".

La randul sau, Tadici si-a exprimat convingerea ca va castiga turul al doilea de scrutin si le-a cerut cetatenilor sa se prezinte la urne pentru a arata ca "Serbia nu a renuntat in niciun fel la drumul sau european".

BBC precizeaza ca alegerile prezidentiale din Serbia sunt decisive pentru viitorul statut al Kosovo, noul presedinte al tarii urmand sa fie confruntat cu posibila declarare a independentei de catre separatistii albanezi. De altfel, etnicii albanezi din regiune au boicotat scrutinul, in timp ce peste 100.000 de sarbi din Kosovo si-au exprimat optiunile de vot. Atat Tadic, cat si Nikolic se opun independentei provinciei.

Printre celelalte chestiuni importante in timpul dezbaterilor au fost starea economica si relatia Serbiei cu Uniunea Europeana. Nikolic a afirmat de nenumarate ori ca favorizeaza aderarea la UE insa considera ca relatia cu slavii ortodoxi din Rusia e mai importanta.

Rezultatele finale ale scrutinului sunt asteptate pentru luni seara, insa nu se asteapta schimbari majore.