Impasul politic prin care trece Germania dupa alegerile din 24 septembrie, cel mai lung de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, din 1945, nu a inceput in 2017 din intamplare, potrivit Folha Online Biograful cancelarului Angela Merkel considera ca anul care a trecut "a aratat ca stilul sau de guvernare are si el o data de expirare si ca este posibil sa se apropie de final", citeaza Rador.

Angela MerkelFoto: Agerpres/AP

Cancelarul nu a reusit sa formeze o coalitie cu Verzii si cu liberalii si asteapta acum ca social-democratii sa decida daca sunt de acord sa repete parteneriatul care a condus Germania in perioada 2013-2017. Noi negocieri urmeaza sa aiba loc saptamana viitoare.

"Merkel este politicianul tipic care guverneaza pe o baza foarte neideologica, aproape matematica", a declarat pentru "FOLHA ONLINE" Stefan Kornelius, in varsta de 52 de ani, jurnalist la cotidianul german "Suddeutsche Zeitung". In 2013, acesta a publicat "Angela Merkel: Cancelarul si lumea sa", o biografie lansata in Brazilia in 2015 de nVersos.

"Ea nu este o persoana care sa adopte decizii pripite. Ea inainteaza cu pasi mici si cu compromisuri. Acest tip de politica a functionat timp de 12 ani, dar oamenii par sa se fi saturat de ea. Astazi traim in vremuri de populisti, genul lui Donald Trump, cu aceste explozii politice necontrolate. Stilul ei este exact opusul.", a afirmat Kornelius. "Dintr-o data pare a fi depasita in aceasta lume. Oamenii au aceasta nevoie de un altfel de lider, care, probabil, nu este in stare sa fie", afirma acesta.

Jurnalistul o insoteste pe Merkel din 1989, cand fiziciana era inca un purtatoare de cuvant al DA (Trezirea Democratica), partidul de centru-dreapta fondat in mijlocul caderii regimului comunist din Germania de Est. Desi s-a nascut la Hamburg, Merkel a fost crescuta in interiorul landului Meklenburg-Pomerania de Vest, un land rural din nordul fostei Germanii comuniste.

Cand a preluat conducerea CDU, in anul 2000, cu cinci ani inainte de a deveni cancelar, Merkel era privita de multi colegi de partid cu neincredere, isi aminteste Kornelius. "Nimeni nu credea ca va reusi". Pana atunci, ea condusese numai ministerele tineretului si mediului, ale nasului sau politic, Helmut Kohl, cancelar in perioada 1982-1998, cel mai longeviv in functie si care acum va fi egalat de Merkel daca isi va incheia al patrulea mandat.

Kornelius nu speculeaza mai mult. "Cred ca Germania si cancelarul insusi nu sunt ingrijorati de un al cincilea guvern. Dar sa-l incepem pe cel de-al patrulea inainte sa vorbim despre un al cincilea".

In discursul sau anual de Anul Nou de la televiziune, de duminica (31 decembrie), Merkel a declarat ca activitatea depusa pentru viitorul Europei va fi prioritatea sa majora.

"Prioritatea ei principala este formarea unui guvern. Fara acesta ea nu poate adopta decizii importante in privinta Europei. Europa asteapta rezolvarea acestei probleme.... Sincer, anul 2017 a fost un an pierdut pentru Germania, si pentru Merkel, de asemenea", a afirmat Kornelius. El vede cu rezerve optiunea unui guvern minoritar. "In politica europeana, unde Germania joaca un rol atat de important, trebuie sa ai stabilitate interna si nu te poti expune umorilor Parlamentului in toate problemele mici. Ea incearca cu disperare sa formezi acest guvern si cred ca in cele din urma va reusi", spune Kornelius pentru Folha.